Přihlásit

Co je Matcha čaj?

905
matcha_tea (1)

Matcha tea, po našem „mača čaj” (ne mačo...), je velmi populární. Získal velkou oblibu po celém světě zejména mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se skrývá za jeho názvem? Jak se vyrábí, co obsahuje a jaké konkrétní pozitivní účinky na lidské zdraví má tento čaj?

Svůj původ má v Japonsku. Vyrábí se mletím mladých čajových listů na prášek, díky tomu tento čaj obsahuje...

Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku

167
vp132_sladidla_mozek (1)

Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních...

Potraviny bohaté na hořčík

627
vp88_uvod_horcik

Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.

Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které...

Top 7 benefitů vodního melounu

603
top_melouny

Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.

Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...

Top 12 nebezpečných potravinářských přídatných látek

529
přidané látky potraviny

Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové...

Skryté nebezpečí - mikroplasty

349
vp99_plast1

Mikroplasty jsou drobné plastové částice jejichž velikost se měří v nanometrech, tedy v hodnotách, jež jsou pro lidské oko v podstatě neviditelné. Vznikají rozpadem větších plastových předmětů nebo jsou již v požadované velikosti jako mikroplasty vyrobeny.

Vzhledem ke své velikosti a širokému použití mohou mikroplasty snadno vstoupit do lidského těla požitím, vdechováním nebo přes kůži a ...

Nadváha a vysoký krevní tlak znamená o třetinu kratší život

462
snidane

Odhaduje se, že až 31 % celosvětové populace má metabolický syndrom způsobený třemi nebo více nezdravými vlastnostmi. Výzkumy naznačují, že miliony dospělých ve středním věku, kteří mají nadváhu a mají i mírně zvýšený krevní tlak, hladinu cholesterolu nebo glukózy, mají o třetinu vyšší pravděpodobnost, že zemřou dříve.

Také čelí o 35 % vyššímu riziku infarktu nebo mrtvice a...

Avokádo zbavuje ženy břišního tuku

543
avokado_zeny (3)

Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.

Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...

Stravování předků zdravější než současné?

548
stravovani_predku

Stravování po celém světě dnes není o mnoho zdravější než před 30 lety, uvádí nová studie. Na stupnici od 0 do 100, v hodnocení toho jak dobře lidé dodržují doporučené stravování, přičemž 0 je špatná strava (předpokládejme velkou konzumaci cukru a zpracovaného masa) a 100 představuje doporučenou rovnováhu ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celých zrn. Většina zemí by získala...

Psi slovům rozumí!

186
vp138_psi_předměty (1)

Lidé se přirozeně učí nová slova a jejich používání v konkrétních situacích a činnostech, již od útlého věku. Tato schopnost, která nám přijde tak přirozená, že se nad ní v běžném životě ani nepozastavíme, však není vlastní pouze lidem. Ve studii publikované v časopise Current Biology bylo prokázáno, že i naši psí kamarádi dokáží přiřazovat předměty ke specifickým...