Přihlásit

AI Chatbot - rizikový zdroj informací o lécích?

460
vp116_catbot

Dnešní moderní internetové vyhledávače často využívají k získávání výsledků AI - umělou inteligenci. Lidé by však měli být opatrní, pokud se při získávání informací o lécích spoléhají pouze na vyhledávače a chatboty s umělou inteligencí, varují vědci v časopise BMJ Quality & Safety. Bylo zjištěno, že značný počet odpovědí na dotazy související s léky je nepřesný nebo...

Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!

216
vp129_ultrapotraviny1_jp

Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.

Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita...

Chytré telefony poškozují zdraví dětí na celý život

169
vp133_mobil_zivot_mladi (2)

Vlastnictví chytrého telefonu před 13. rokem věku je spojeno s horším duševním zdravím a pohodou v rané dospělosti, uvádí globální studie zahrnující více než 100 000 mladých lidí.

Studie, která byla nedávno publikována v recenzovaném časopise Journal of Human Development and Capabilities, zjistila, že osoby ve věku 18 až 24 let, které dostaly svůj první chytrý telefon ve věku 12 let nebo...

Zájem ženy o partnera se s věkem mění

184
vp134_Ženin intenzivní zájem o partnera se s věkem mění_jp(1)

Nová studie naznačuje, že ve věku okolo dvaceti let je nejintenzivnější vztah ženy s osobou opačného pohlaví. To je pro pány dobré. Nicméně, po 45. roce věku přichází obrat. Vztah ženy k muži v tomto období začíná slábnout, přesouvá k mnohem mladší ženě, která bývá často její dcerou. Později přesouvají ženy svou pozornost k vnoučatům.

Výzkum Oxfordské univerzity ve Velké...

Falešná návnada

892
falesna_navnada

Ryby a mořské plody patří celosvětově k nejvíce obchodovaným komoditám. V mnoha případech je proto velmi složité určit jejich původ, zejména místo výlovu. Ve světě a zejména v USA se během posledních dekád znatelně zvýšil nešvar špatného označování místa původu. Studií na toto téma bylo provedeno více, ale pouze několik z nich se věnuje tomu, jaký dopad mají tyto nekalé praktiky...

Společné rodinné stravování vytváří zdravé stravovací návyky

533
stravovani_navyky

Nedávné výzkumy zaměřené na společné stravovaní v rodinách ukazují, že tam, kde spolu rodinní příslušníci pravidelně stolují, je větší pravděpodobnost, že jedí více ovoce, zeleniny a vlákniny a méně často jedí smažená jídla.

Společné jídlo podporuje, mimo jiné, zdravou váhu u dětí, díky vyváženějšímu výběru potravin. To je může následně pozitivně ovlivnit, aby se nebály...

Dětská obezita a co s tím?

707
obezita děti

Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.

Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...

Bod G nalezen

709
bod_g

Na světe je stále mnoho pokladů, které čekají na své objevení a spousta záhad čekajících na svá objasnění. Třeba bájné Eldorádo. Tvrdí se, že objev ženského bodu G je pořádné Eldorádo...Existenci bodu G lze směle nazvat pokladem i záhadou.

Roky výzkumů, diskusí a dohadů se nejspíše blíží ke svému konci. Umístění legendárního bodu G (jméno získal po německém gynekologovi Ernstu...

Dobrý spánek buduje svaly, spaluje tuky a zvyšuje výkon mozku

190
vp135_spi_jp

Jak každý kulturista ví, hluboký a klidný spánek zvyšuje hladinu růstového hormonu pro budování silných svalů, kostí a spalování tuků. A jak by měl vědět každý teenager, bez dostatečného množství růstového hormonu z celonočního spánku nedosáhne svého plného potenciálu pro růst.

Ale proč nedostatek spánku – zejména jeho raná, hluboká fáze zvaná non-REM spánek – snižuje hladiny...

Sbohem zubní kartáčku?

181
vp137_sbohem zubni kartáčku (1)

Ústní mikrobiom zahrnuje stovky bakteriálních druhů, z nichž mnohé vytvářejí nevábný zubní plak. Tradiční studie se zaměřovaly na to, jaké bakterie jsou spojeny s tvorbou zubního kazu, zejména ty, které produkují kyselinu poškozující zubní sklovinu. Jednotlivé druhy bakterií však mohou existovat v mnoha různých kmenech, z nichž každý má jedinečné vlastnosti ovlivňující jejich...