Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita ultrazpracovaných potravin, které jsou spojovány s řadou negativních zdravotních následků. Vědci si však stále nejsou jisti, zda je to průmyslovou povahou samotných ingrediencí, zpracováním potravin, nebo zda je to proto, že jejich spotřeba vede lidi k tomu, aby jedli více, než by měli.
Všechny kalorie nejsou stejné
Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že lidé konzumující ultra-zpracovanou stravu přibírají na váze více než lidé s minimálně zpracovanou stravou, a to i při stejném počtu kalorií! Studie na lidech také odhalila, že strava s vysokým obsahem ultra-zpracovaných potravin vnáší do těla vyšší hladiny znečišťujících látek, o kterých je známo, že ovlivňují kvalitu spermií. Zjištění byla publikována v časopise Cell Metabolism.
„Naše výsledky dokazují, že ultrazpracované potraviny poškozují naše reprodukční a metabolické zdraví, i když se nekonzumují v nadměrném množství. To naznačuje, že právě zpracovaná povaha těchto potravin je činí škodlivými,“ říká Jessica Prestonová, hlavní autorka studie, která výzkum provedla během svého doktorského studia na Centru pro základní metabolický výzkum (CBMR) NNF Kodaňské univerzity.
Může horko urychlit stárnutí?
330
Dlouhodobé vystavení se velmi vysokým teplotám urychluje stárnutí a ovlivňuje pokožku, srdce, klouby a funkce mozku. Může však způsobit více než jen to. Nedávná studie ze Spojených států uvádí, že dlouhodobé vystavení se vysokým teplotám může vést k předčasnému stárnutí. Vzhledem k tomu, že klimatické změny zvyšují průměrné teploty všude ve světě, vlny veder již nejsou jen...
8 nejlepších potravin pro svěží vlasy, zářivou pleť a silné nehty
417
Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.
Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...
Strategie proti přejídání
362
Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...
3,5 milionů Čechů se potýká s nemocí srdce nebo cév
347
V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.
To...