Přihlásit

Může horko urychlit stárnutí?

332

Dlouhodobé vystavení se velmi vysokým teplotám urychluje stárnutí a ovlivňuje pokožku, srdce, klouby a funkce mozku. Může však způsobit více než jen to. Nedávná studie ze Spojených států uvádí, že dlouhodobé vystavení se vysokým teplotám může vést k předčasnému stárnutí. Vzhledem k tomu, že klimatické změny zvyšují průměrné teploty všude ve světě, vlny veder již nejsou jen hrozbou pro životní prostředí. Je důležité porozumět jejich vlivu na lidské zdraví. Pochopení procesu předčasného stárnutí nám může pomoci naučit se chránit se v časech klimatických změn.

vp125_horko

Jak teplo ovlivňuje stárnutí: 1. Poškození kůže Intenzivní teplo spolu s vystavením UV záření může způsobit rozklad kolagenu, proteinu zodpovědného za svěží vzhled pokožky. V důsledku toho se objevují jemné linky, vrásky a ochablá kůže a člověk vypadá starší, než je jeho chronologický věk. Může také způsobit matnou, suchou a poškozenou pokožku. 2. Poškození DNA Lidské tělo je citlivé na změny teplot, ať už jde o extrémní teplo nebo chlad. Dlouhodobé vystavení teplu spouští procesy, jako je dehydratace, oxidační stres a zánět. Tělo má obvykle sílu se z těchto účinků opravit a vyléčit. Ale dlouhodobé vystavení extrémním podmínkám může vést k opotřebení, které ovlivňuje schopnost těla vytvářet nové buňky. To jedince vystavuje riziku chronických onemocnění a zpomaluje hojení ran. 3. Dehydratace

vp125_srdce_graf
Chronická dehydratace je vážným důsledkem dlouhodobého působení tepla. Když tělo ztrácí příliš mnoho vody potem, dochází k nesprávné regulaci tělesné teploty, což vede k závratím, únavě a vyčerpání. Postupem času se poškodí všechny životně důležité orgány, což nakonec vede k systémové dysfunkci. 4. Srdeční rizika
vp125_srdce_graf
Srdce hraje zásadní roli při regulaci teploty a vystavení dlouhodobému teplu nutí srdce více pracovat. To může vést ke zvýšenému riziku infarktu a mrtvice. Postupem času srdeční svaly slábnou, což může mít za následek srdeční selhání. Jedinci s již existujícími srdečními onemocněními jsou vystaveni extrémnímu riziku komplikací způsobených teplem. 5. Kognitivní úpadek Extrémní horko výrazně ovlivňuje mozkové funkce. Tepelný stres může vést ke špatné koncentraci, problémům s pamětí a mozkové mlze. Dlouhodobé vystavení velmi vysokým teplotám může v důsledku oxidačního poškození vyvolat neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Chcete-li předejít nepříznivým účinkům dlouhodobého vystavení teplu, můžete vyzkoušet kombinaci následujících strategií: Zůstaňte hydratovaní – Pijte dostatek vody po celý den a nezapomeňte zahrnout hydratační potraviny, jako jsou okurky a melouny. Používejte opalovací krémy - Používejte opalovací krémy s vysokým faktorem. Zdravé ochlazování – Osprchování ve studené či vlažné vodě a zaměření proudu vody na pulzní body může pomoci regulovat tělesnou teplotu. Vyhněte se slunci okolo poledne - Snažte se zůstat mimo dosah slunce mezi 12 a 14 hodinou, protože teploty jsou v těchto hodinách nejvyšší. Vystavení extrémnímu teplu může způsobit více než jen dočasné nepohodlí. Může urychlit proces stárnutí. Vzhledem k tomu, že globální teploty rostou, je důležité porozumět dlouhodobým účinkům, které to má na naše tělo, protože je to první krok v prevenci. Přijetím těchto opatření můžete minimalizovat škody způsobené teplem a těšit se dobrému zdraví po mnoho dalších let. Fotka od Rosy / Bad Homburg / Germany z Pixabay Fotka od dlsd cgl z Pixabay Fotka od Kjrstie z Pixabay


Další články z kategorie

Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!

62

vp129_ultrapotraviny1_jp

Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.

Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita...

8 nejlepších potravin pro svěží vlasy, zářivou pleť a silné nehty

418

vp123_hlavni

Představte si, že změníte své vlasy, kůži a nehty pouhou změnou jídelníčku. Zatímco kosmetické produkty nabízejí rychlá řešení, strava bohatá na živiny poskytuje dlouhodobé výhody. Začleněním správných potravin můžete vyživit své tělo zevnitř, což povede ke zdravějším a zářivějším vlasům, pleti a nehtům.

Kromě těchto osmi důležitých potravin pro vaše vlasy, pleť a nehty,...

Strategie proti přejídání

362

vp113_porce_uv

Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...

3,5 milionů Čechů se potýká s nemocí srdce nebo cév

347

vp112_3,5 milionu čechů srdce a cevy

V tiskové zprávě ke Světovému dni srdce o tom informovala Česká kardiologická společnost. Každý rok podlehne na nemoci srdce a cév téměř 50.000 lidí, jsou tak nejčastější příčinou smrti s asi 40 procentním podílem na všech úmrtích v České republice. Až 80 procentům cévních či srdečních příhod lze ale podle odborníků zabránit, základem jsou návštěvy u praktického lékaře.

To...