Přihlásit

Stravou k hubnutí

435

Při hubnutí existují dvě zásadní a důležitá pravidla bez jejichž dodržování se nikdo nedostane k požadovaným výsledkům. Pravidlo číslo jedna je pravidelný pohyb. Čím více tím lépe. A překvapivě také to, jak a čím si ten který jedinec plní svůj žaludek. Tedy až na geneticky upravené individua, které se mohou cpát čímkoli a nikdy nepřiberou. Každý z nás někoho takového alespoň jednou potkal.

nazev_clanku
Studie obecně ukázaly, že strava by měla zahrnovat potraviny bohaté na sacharidy s nízkým glykemickým indexem, osm procent nebo méně nasycených tuků a alespoň 20 g vlákniny denně pro jakoukoli váhu. Podle studie publikované v časopise Nutrition Review lze udržitelného hubnutí, udržení po hubnutí a lepší regulace chuti k jídlu dosáhnout pouze změnou příjmu makroživin a stravovacích návyků. V současné době je možné zaznamenat snahy o zvýšení obsahu bílkovin v dietách na hubnutí, současné omezení spotřeby tuků na ne více než 30 %, upřednostňování polynenasycených tuků, sacharidy tvoří 40 až 50 % celkového energetického příjmu a podporovat konzumaci nízkoglykemických potravin. Neopomenutelnou součástí změny stravovacích návyků při hubnutí, je zvýšení příjmu vlákniny. Nezapomeňte příjem vlákniny zvyšovat postupně, protože náhlé zvýšení může způsobit křeče a zácpu. Velikost porcí jídla je také důležitým faktorem při hubnutí. Větší porce znamenají více kalorií. Doporučuje se používat menší talíře a misky. Na talíři nesmí chybět zelenina. Zelenina je nízkokalorické syté jídlo, a to znamená méně kalorií. Při hubnutí je také důležité jíst pomalu, protože při rychlém jídle má člověk tendenci se přejídat. Mozku trvá asi 20 minut, než řekne žaludku, že jste sytí. Ty správné sacharidy najdete v celozrnných výrobcích, populární jsou například různé knäckebroty, které nejenže obsahují ty správné sacharidy, ale obsahují také velké množství vlákniny. Vlákninu obsahuje také veškeré ovoce a zelenina. Teď již zbývá jen vyřešit příšernou kvalitu potravin, kterou nám většina obchodů nabízí. Co konkrétně mám na mysli? Ve všech supermarketech se prodávají například tyto druhy ovoce a zeleniny: Nektarinka kamenná a vždy bez chuti. Broskev kamenná a vždy bez chuti. Jablka vodnatá, moučná, často bez chuti bez chuti a předražená. Meruňka kamenná nebo kyselá a vždy bez chuti. Ředkvička vodnatá - nepálivá. Pálivost je základní vlastností ředkvičky a díky ní je zdravá. Rajčata kyselá a vždy bez chuti. Švestky nedozrálé, kyselé nebo hořké. Ten seznam by mohl být ještě delší, množství nekvalitního ovoce a zeleniny v našich obchodech je zarážející a spíše se zvyšuje. Výživová hodnota takovýchto produktů samozřejmě není taková jaká by měla být. Je těžké se v České republice stravovat zdravě, pokud je nám neustále podsouvána takováto příšerná kvalita potravin.

Autor:

Další články z kategorie

Nealkoholické červené víno snižuje krevní tlak

543

stravou k hubnutí

Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.

Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je...

Může horko urychlit stárnutí?

461

stravou k hubnutí

Dlouhodobé vystavení se velmi vysokým teplotám urychluje stárnutí a ovlivňuje pokožku, srdce, klouby a funkce mozku. Může však způsobit více než jen to. Nedávná studie ze Spojených států uvádí, že dlouhodobé vystavení se vysokým teplotám může vést k předčasnému stárnutí. Vzhledem k tomu, že klimatické změny zvyšují průměrné teploty všude ve světě, vlny veder již nejsou jen...

Bruce Willis trpí afázií. Co o ní víme?

782

stravou k hubnutí

Nedávné oznámení rodiny Bruce Willise, že herci byla diagnostikována afázie, upozornilo na poruchu řeči, který je poměrně častá, ale není příliš známá široké veřejnosti. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) vyzývá média, aby hledala informace o tomto stavu založené na důkazech – a zdůrazňuje, že léčba je dostupná u logopedů. Přinášíme některé informace vztahující ...

Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!

216

stravou k hubnutí

Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.

Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita...