Nealkoholické červené víno snižuje krevní tlak
321
Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.
Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je účinné při snižování zvýšeného krevního tlaku u mužů s vysokým rizikem srdečního infarktu. Do výzkumu bylo zařazeno 67 mužů se třemi a více kardiovaskulárními rizikovými faktory nebo s cukrovkou. Kromě běžné stravy tito účastníci konzumovali nealkoholické červené víno, asi 3 unce ginu nebo asi 10 uncí červeného vína (1 americká dutá unce = 29.57353 ml). Tato kombinace byla sledována po dobu 4 týdnů. Vědci uvedli, že konzumace nealkoholického červeného vína zvýšila u dobrovolníků hladinu oxidu dusnatého. Tato zvýšená hladina oxidu dusnatého měla za následek snížení hodnot diastolického i systolického krevního tlaku. Oxid dusnatý je pro lidské tělo důležitý, protože pomáhá uvolnit krevní cévy a usnadňuje prokrvení tělesných orgánů a srdce. Vědci potvrdili, že nealkoholické červené víno a červené víno obsahují stejné množství polyfenolů (antioxidantu), které jsou odpovědné za snižování krevního tlaku. Bylo zjištěno, že po konzumaci alkoholického červeného vína došlo k nevýznamnému poklesu krevního tlaku a u ginu nedošlo k žádné změně. Po konzumaci nealkoholického červeného vína byl však zaznamenán výrazný pokles krevního tlaku (systolický pokles o 6 mm Hg a diastolický o 2 mm Hg). Nealkoholické červené víno snížilo hrozbu mrtvice o 20 procent a srdečních onemocnění o 14 procent. Vědci dospěli k závěru, že alkoholické červené víno není schopno snížit krevní tlak kvůli přítomnosti alkoholu, který blokuje schopnost polyfenolů snižovat krevní tlak. Po odstranění alkoholu v červeném víně zůstanou polyfenoly, které pomáhají krevní tlak snižovat. Nealkoholické pivo je dnes běžně k dostání. Nyní je čas na to stejné ve vinné podobě.
194
Při hubnutí existují dvě zásadní a důležitá pravidla bez jejichž dodržování se nikdo nedostane k požadovaným výsledkům. Pravidlo číslo jedna je pravidelný pohyb. Čím více tím lépe. A překvapivě také to, jak a čím si ten který jedinec plní svůj žaludek. Tedy až na geneticky upravené individua, které se mohou cpát čímkoli a nikdy nepřiberou. Každý z nás někoho takového alespoň...
492
Nedávné oznámení rodiny Bruce Willise, že herci byla diagnostikována afázie, upozornilo na poruchu řeči, který je poměrně častá, ale není příliš známá široké veřejnosti. American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) vyzývá média, aby hledala informace o tomto stavu založené na důkazech – a zdůrazňuje, že léčba je dostupná u logopedů. Přinášíme některé informace vztahující ...
300
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...
400
Vitamin B1 známý též jako thiamin je základní živinou, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování důležitých orgánových systémů. Vitamín B1 byl první objeveným vitamínem ze skupiny vitamínů B. Odtud jeho číselné pojmenování B1.
Vitamin B1 má nezastupitelnou úlohu. Působí jako koenzym a katalyzuje přeměnu sacharidů na cukr. Je důležitý pro posilování imunitního systému a...