10 nejlepších potravin bohatých na vápník
Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.
Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být přijímán v dostatečném množství ze stravy. Vápník uložený v kostech se neustále rozkládá na základě hladiny vápníku v krevním řečišti. Nízké hladiny vápníku aktivují osteoklasty (speciální kostní buňky), aby zahájily rozklad vápníku a uvolňovaly je jako ionty do krve. Jedná se o nepřetržitý proces, pokud však není hladina vápníku doplňována vhodnou stravou, může neustálé odbourávání vápníku z kostí vyústit v osteoporózu (poškození a oslabení kostí). Aby byl vápník dobře vstřebatelný potřebuje určité vitamíny a minerální látky. Mezi ně patří zejména hořčík, vitamín K a vitamín D.
A kolik vápníku vlastně tělo potřebuje? Doporučuje se 1000 mg pro muže a 1200 mg pro ženy na den. Dospívající potřebují asi 1300 mg vápníku pro podporu růstu a změn během dospívání.
Nejlepší potraviny bohaté na vápník
1. Mléčné výrobky
Stravou k hubnutí
341
Při hubnutí existují dvě zásadní a důležitá pravidla bez jejichž dodržování se nikdo nedostane k požadovaným výsledkům. Pravidlo číslo jedna je pravidelný pohyb. Čím více tím lépe. A překvapivě také to, jak a čím si ten který jedinec plní svůj žaludek. Tedy až na geneticky upravené individua, které se mohou cpát čímkoli a nikdy nepřiberou. Každý z nás někoho takového alespoň...
Strategie proti přejídání
364
Jak už to tak někdy bývá, sedíte u stolu, užíváte si lahodné jídlo, a než se nadějete, snědli jste více než jednu porci. Dopřát si čas od času trochu více není velký problém. Pravidelné přejídání však vede k tolik nechtěnému přibírání na váze a dlouhodobým zdravotním problémům. Jídlo si však můžete si můžete vychutnávat i bez výčitek. Stačí se držet osvědčených...
Pití kávy prodlužuje život
535
Pití dvou až tří šálků kávy každý den nejen snižuje riziko srdečních onemocnění, ale prodlužuje život, odhaluje nová studie, jejíž výsledky byly prezentovány na 71. výročním vědeckém zasedání American College of Cardiology. Tyto trendy platí pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj.
Výzkumníci uvedli, že tyto analýzy – největší zkoumající potenciální roli kávy při...
Nasycené tuky a poruchy paměti
311
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...