Alzheimerova choroba a vitamín B
Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.
Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší data z klinických studií zahrnujících 22 000 lidí.
U lidí s Alzheimerovou chorobou byla zjištěna vysoká hladina sloučeniny zvané homocystein v krvi a u lidí s vyššími hladinami homocysteinu bylo prokázáno zvýšené riziko Alzheimerovy choroby. Je známo, že užívání kyseliny listové a vitamínu B-12 snižuje hladiny homocysteinu v těle, takže to dalo vzniknout „homocysteinové hypotéze“, že užívání vitamínů skupiny B může snížit riziko Alzheimerovy choroby.
Novou analýzu provedla provedla mezinárodní skupina výzkumníků vedená oddělením klinických zkoušek na Oxfordské univerzitě. Vědci shromáždili data z 11 klinických studií zahrnujících 22 000 lidí, které porovnávaly účinek vitamínů B na kognitivní funkce u starších lidí s placebem. Účastníci, kteří dostávali vitaminy B, zaznamenali snížení hladiny homocysteinu v krvi přibližně o čtvrtinu. Na jejich duševní schopnosti to však nemělo žádný vliv.
Při porovnání specifických mentálních procesů, jako jsou paměť, rychlost nebo výkonné funkce - nebyl s vysokou mírou přesnosti žádný rozdíl mezi těmi, kteří užívali vitamíny B a těmi, kteří dostávali placebo.
„Bylo by velmi hezké najít něco jiného,“ říká Dr. Robert Clarke z Oxfordské univerzity, který práci vedl. "Naše studie udělala tečku za debatou o vlivu vitamínů skupiny B na vznik tohoto onemocnění. Vitamíny B nesnižují kognitivní úpadek, jak stárneme." Užívání kyseliny listové a vitamínu B-12 bohužel nezabrání Alzheimerově chorobě.“
Studie byla financována British Heart Foundation, UK Medical Research Council (MRC), Cancer Research UK, UK Food Standards Agency a ministerstvem zdravotnictví. Zjištění jsou zveřejněna v American Journal of Clinical Nutrition .
"Užívání doplňků, jako jsou vitamíny B, nezabrání srdečním chorobám, mrtvici nebo kognitivnímu poklesu," říká profesor Clarke. „Asi 25 % dospělé populace užívá multivitamíny, často s myšlenkou, že jsou také dobré pro srdce nebo mozek, ale důkazy prostě neexistují. Mnohem lepší je jíst více ovoce a zeleniny, vyhýbat se příliš velkému množství červeného masa a příliš velkému množství kalorií a mít vyváženou stravu.“
Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
62
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita...
Top 6 superpotravin pro muže
678
Je známo, že mnohá chronická onemocnění, včetně rakoviny, respiračních onemocnění, cukrovky a srdečních chorob, jsou častější u mužů. Často to souvisí s jejich životním stylem, ale ne vždy. Existují potraviny, tzv. superpotraviny, které mohou mužům pomoci k lepšímu zdraví.
Dobou zprávou je, že jsou to potraviny většinou chutné a běžně dostupné v obchodech. Častá konzumace těchto...
Rodičovská deprese a metabolický syndrom
444
Nová studie objevila souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem u dospívajících. Metabolický syndrom mládeže je stav, který předvídá výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Studii provedli vědci z University of Georgia.
Výsledky odhalily souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem mládeže – stavem, který předpovídá podstatně zvýšené...
Které ovoce je nejzdravější?
798
Otázka je jednodušší než odpověď. Co člověk to názor. Na internetu naleznete velké množství zaručených rad jaké ovoce je to nej. V našem článku se budeme věnovat ovoci, které je běžně dostupné v obchodech. Dnes je již známé průměrné množství vitamínů, minerálních látek a stopových a ostatních prvků v jednotlivých druzích ovoce. Jejich jednotlivé množství samozřejmě záleží...