10 nejlepších potravin bohatých na vápník
Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.
Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být přijímán v dostatečném množství ze stravy. Vápník uložený v kostech se neustále rozkládá na základě hladiny vápníku v krevním řečišti. Nízké hladiny vápníku aktivují osteoklasty (speciální kostní buňky), aby zahájily rozklad vápníku a uvolňovaly je jako ionty do krve. Jedná se o nepřetržitý proces, pokud však není hladina vápníku doplňována vhodnou stravou, může neustálé odbourávání vápníku z kostí vyústit v osteoporózu (poškození a oslabení kostí). Aby byl vápník dobře vstřebatelný potřebuje určité vitamíny a minerální látky. Mezi ně patří zejména hořčík, vitamín K a vitamín D.
A kolik vápníku vlastně tělo potřebuje? Doporučuje se 1000 mg pro muže a 1200 mg pro ženy na den. Dospívající potřebují asi 1300 mg vápníku pro podporu růstu a změn během dospívání.
Nejlepší potraviny bohaté na vápník
1. Mléčné výrobky
Ovoce pomáhá snížit krevní tlak
496
Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...
Snadná prevence rakoviny tlustého střeva
357
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...
Dětská obezita a co s tím?
596
Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.
Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...
Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
64
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita...