Přihlásit

Nealkoholické červené víno snižuje krevní tlak

549

Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.

nazev_clanku
Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je účinné při snižování zvýšeného krevního tlaku u mužů s vysokým rizikem srdečního infarktu. Do výzkumu bylo zařazeno 67 mužů se třemi a více kardiovaskulárními rizikovými faktory nebo s cukrovkou. Kromě běžné stravy tito účastníci konzumovali nealkoholické červené víno, asi 3 unce ginu nebo asi 10 uncí červeného vína (1 americká dutá unce = 29.57353 ml). Tato kombinace byla sledována po dobu 4 týdnů. Vědci uvedli, že konzumace nealkoholického červeného vína zvýšila u dobrovolníků hladinu oxidu dusnatého. Tato zvýšená hladina oxidu dusnatého měla za následek snížení hodnot diastolického i systolického krevního tlaku. Oxid dusnatý je pro lidské tělo důležitý, protože pomáhá uvolnit krevní cévy a usnadňuje prokrvení tělesných orgánů a srdce. Vědci potvrdili, že nealkoholické červené víno a červené víno obsahují stejné množství polyfenolů (antioxidantu), které jsou odpovědné za snižování krevního tlaku. Bylo zjištěno, že po konzumaci alkoholického červeného vína došlo k nevýznamnému poklesu krevního tlaku a u ginu nedošlo k žádné změně. Po konzumaci nealkoholického červeného vína byl však zaznamenán výrazný pokles krevního tlaku (systolický pokles o 6 mm Hg a diastolický o 2 mm Hg). Nealkoholické červené víno snížilo hrozbu mrtvice o 20 procent a srdečních onemocnění o 14 procent. Vědci dospěli k závěru, že alkoholické červené víno není schopno snížit krevní tlak kvůli přítomnosti alkoholu, který blokuje schopnost polyfenolů snižovat krevní tlak. Po odstranění alkoholu v červeném víně zůstanou polyfenoly, které pomáhají krevní tlak snižovat. Nealkoholické pivo je dnes běžně k dostání. Nyní je čas na to stejné ve vinné podobě.

Autor:

Další články z kategorie

Může horko urychlit stárnutí?

471

nealko_cervene

Dlouhodobé vystavení se velmi vysokým teplotám urychluje stárnutí a ovlivňuje pokožku, srdce, klouby a funkce mozku. Může však způsobit více než jen to. Nedávná studie ze Spojených států uvádí, že dlouhodobé vystavení se vysokým teplotám může vést k předčasnému stárnutí. Vzhledem k tomu, že klimatické změny zvyšují průměrné teploty všude ve světě, vlny veder již nejsou jen...

Dětská obezita a co s tím?

715

nealko_cervene

Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.

Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...

10 nejlepších potravin bohatých na vápník

575

nealko_cervene

Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.

Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být...

Mátový čaj

534

nealko_cervene

Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.

Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...