Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku
Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních limonádách, ochucených vodách a zpracovaných svačinách – zaznamenali výrazně rychlejší pokles paměti a myšlenkových schopností.
Nejsilnější dopad byl pozorován u lidí mladších 60 let a u diabetiků. Studie zkoumala sedm nízkokalorických a nekalorických sladidel a zjistila, že lidé, kteří konzumovali nejvyšší množství, zaznamenali rychlejší pokles myšlení a paměti ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nejnižší množství. Souvislost byla ještě silnější u lidí s cukrovkou.
Umělá sladidla zkoumaná ve studii byla aspartam, sacharin, acesulfam-K, erythritol, xylitol, sorbitol a tagatóza. Tato sladidla se nacházejí hlavně v ultra zpracovaných potravinách, jako je ochucená voda, limonády, energetické nápoje, jogurt s příchutí a nízkokalorické dezerty. Některá se také používají jako samostatné sladidlo.
Vejce a jejich vliv na zdraví
435
Vejce jsou považovány za nejvýživnější a nejlevnější dostupnou potravinu. Jsou doslova nabité živinami. Obsahují bílkoviny, nezbytné vitamíny a minerály. Jedno vejce přidá pouze 80 kalorií k vaší denní potřebě kalorií a jen asi pět gramů tuku. Vejce obsahují bílkoviny nejvyšší kvality ze všech potravin a jsou lehce stravitelné. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro...
Jablka a zdraví
677
Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.
Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako...
Zdravotní benefity rybího masa
372
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...