Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku
Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních limonádách, ochucených vodách a zpracovaných svačinách – zaznamenali výrazně rychlejší pokles paměti a myšlenkových schopností.
Nejsilnější dopad byl pozorován u lidí mladších 60 let a u diabetiků. Studie zkoumala sedm nízkokalorických a nekalorických sladidel a zjistila, že lidé, kteří konzumovali nejvyšší množství, zaznamenali rychlejší pokles myšlení a paměti ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nejnižší množství. Souvislost byla ještě silnější u lidí s cukrovkou.
Umělá sladidla zkoumaná ve studii byla aspartam, sacharin, acesulfam-K, erythritol, xylitol, sorbitol a tagatóza. Tato sladidla se nacházejí hlavně v ultra zpracovaných potravinách, jako je ochucená voda, limonády, energetické nápoje, jogurt s příchutí a nízkokalorické dezerty. Některá se také používají jako samostatné sladidlo.
Mandlové mléko - vlastnosti a výhody
448
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...
Čokoláda a trvale udržitelný rozvoj
703
Výzkumy ukazují, že evropští zákazníci jsou stále více hladoví po čokoládě a jsou ochotni platit za produkty, které jsou získávány zodpovědně ve vztahu ke zdrojům.
Když přijde na čokoládu, kakao a výrobky z nich, trvalá udržitelnost jejich zdrojů získává na důležitosti. Stále více ovlivňuje zákazníkovo rozhodnutí při nákupu a také vnímání značky, kterou kupují. Nový výzkum...
Dýňová semínka a jejich vliv na zdraví
486
V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...
Top 7 benefitů vodního melounu
501
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...