Přihlásit

Rajčata a zdraví

536

Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou. U nás v redakci to platí stoprocentně.

nazev_clanku
Rajčata neobsahují škroby, jsou nízkokalorická a jejich pravidelná konzumace má nezanedbatelné zdravotní výhody. Rajčata obsahují velké množství lykopenu - významného antioxidantu. Studie ukázaly, že častá a dostatečná konzumace rajčat může snížit riziko rakovinu prostaty. Toto riziko se dále snižuje pokud jsou rajčata podávána spolu s brokolicí. Naznačila to studie zveřejněná v Journal of the National Cancer Institute. Tento přínos, dle studie, souvisí s antioxidačními vlastnostmi lykopenu. Další studie publikovaná v Journal of Clinical Nutrition zjistila, že rajčata vařená s olivovým olejem a se slupkou, zvyšují významně vstřebávání karotenoidních fytochemikálií včetně lykopenu. Rajčata jsou bohatým zdrojem draslíku. Šálek rajčatové šťávy obsahuje 534 mg draslíku. Fyziologicky hraje draslík důležitou roli při přenosu nervových signálů, rovnováze tekutin v těle a mnoha dalších důležitých chemických reakcích. Draslík se používá k léčbě vysokého krevního tlaku, inzulínové rezistence, chronického únavového syndromu, svalové slabosti a dokonce i nadýmání a střevních poruch. Jiné studie prokázaly, že žlutý gel obklopující semena rajčat pomáhá snížit riziko krevních sraženin. To znamená, že rajčata jsou skvělou prevencí proti mrtvicím a infarktům. Rajčata dále obsahují například niacin a folát, což jsou látky ,které do značné míry snižují srdeční problémy. Další další zdravotní výhody rajčat jsou: - působí proti impotenci a pomáhají zvyšovat počet spermií. - jsou silnými čističi krve a uvolňují infekce močových cest. - jsou bohatým zdrojem vitamínu C a A, a proto mají značné antioxidační vlastnosti. Vitamin A chrání zejména proti makulární degeneraci (degenerativní onemocnění sítnice) a zlepšuje zrak. - denní příjem 240 ml rajčatové šťávy s nízkým obsahem sodíku, může zabránit zánětlivým onemocněním, osteoporóze a Alzheimerově chorobě. - mají blahodárný vliv na pokožku a jsou široce využívány při výrobě produktů péče o pleť. S rajčaty zkrátka nikdy chybu neuděláte. Pokud máte zahrádku nebo balkon, rajčata si můžete vypěstovat. To je ideální varianta. Varianta číslo dvě je nákup rajčat v obchodech a jejich tragická kvalita. Často jsou kyselá, v lepším případě jen bez chuti. Mnohdy rozdíl v chuti mezi rajčetem a citronem téměř nepoznáte... Fotka od Hans z Pixabay

Autor:

Další články z kategorie

Zdravotní benefity rybího masa

454

vp96_rajčata

Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.

Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...

Avokádo zbavuje ženy břišního tuku

544

vp96_rajčata

Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.

Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...

Dýňová semínka a jejich vliv na zdraví

621

vp96_rajčata

V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...

Top 12 nebezpečných potravinářských přídatných látek

532

vp96_rajčata

Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové...