Zdravotní přínosy ibišku
Ibišek je bylina s dlouhou tradicí v lidovém léčitelství, která sahá až do starověkého Egypta, kde byl ibišek známý jako zdroj vitality a krásy. Tradovalo se, že ibišek působí povzbudivě na ženské libido, a proto Egypťané pití ibiškového čaje svým ženám často zakazovali...
Ibišek je nabitý vitamíny, je lahodný, snadno dostupný a bývá běžnou přísadou většiny ovocných čajů. V sušené formě je k dostání ve většině obchodů s bylinkami. Zdravotních přínosů ibišku, si tak můžete užívat stejně jako starověcí Egypťané.
Je bohatý na antioxidanty
Čaj z ibišku je nabitý antioxidanty, jako je vitamín C a antokyany, které pomáhají bojovat proti oxidativnímu stresu a mohou snížit riziko chronických onemocnění. Ibišek obsahuje velké množství antioxidantů, o kterých se předpokládá, že mu propůjčují ochranné vlastností proti některým formám rakoviny, jako je například rakovina žaludku.
Podporuje zdraví srdce
Výzkum naznačuje, že čaj z ibišku může pomoci snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž přispívá k celkovému zdraví srdce. Pravidelná konzumace může pomoci zlepšit kardiovaskulární funkce.
Napomáhá trávení
Čaj z ibišku se tradičně používá ke zlepšení trávení. Může působit jako mírné diuretikum, pomáhá zmírňovat zácpu a podporuje zdravý trávicí systém.
Může napomáhat hubnutí
Některé studie naznačují, že čaj z ibišku může pomoci s regulací hmotnosti snížením tělesného tuku a prevencí onemocnění souvisejících s obezitou.
Reguluje hladinu cukru v krvi
Čaj z ibišku může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi. Může zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu glukózy.
Podporuje zdraví jater
Antioxidanty v ibiškovém čaji mohou pomoci chránit játra snížením hromadění tuku a zlepšením hladiny jaterních enzymů.
Snižuje hladinu špatného cholesterolu
Mandlové mléko - vlastnosti a výhody
448
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...
Čokoláda a trvale udržitelný rozvoj
703
Výzkumy ukazují, že evropští zákazníci jsou stále více hladoví po čokoládě a jsou ochotni platit za produkty, které jsou získávány zodpovědně ve vztahu ke zdrojům.
Když přijde na čokoládu, kakao a výrobky z nich, trvalá udržitelnost jejich zdrojů získává na důležitosti. Stále více ovlivňuje zákazníkovo rozhodnutí při nákupu a také vnímání značky, kterou kupují. Nový výzkum...
Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku
41
Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních...
Top 7 benefitů vodního melounu
501
Vodní melouny, toto zcela běžné ovoce, které lze zakoupit téměř v každém obchodě s potravinami, se právem řadí mezi nejzdravější potraviny. Vodní meloun je obvykle dost velký, stejně jako jeho zdravotní benefity.
Melouny obsahují až 92% vody, obsahují také velké množství draslíku, vitamínů A, C a B6 a lykopenu, což z melounu dělá nízkokalorické a výživné jídlo. Je zajímavé, že meloun...