Alzheimerova choroba a vitamín B
Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.
Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší data z klinických studií zahrnujících 22 000 lidí.
U lidí s Alzheimerovou chorobou byla zjištěna vysoká hladina sloučeniny zvané homocystein v krvi a u lidí s vyššími hladinami homocysteinu bylo prokázáno zvýšené riziko Alzheimerovy choroby. Je známo, že užívání kyseliny listové a vitamínu B-12 snižuje hladiny homocysteinu v těle, takže to dalo vzniknout „homocysteinové hypotéze“, že užívání vitamínů skupiny B může snížit riziko Alzheimerovy choroby.
Novou analýzu provedla provedla mezinárodní skupina výzkumníků vedená oddělením klinických zkoušek na Oxfordské univerzitě. Vědci shromáždili data z 11 klinických studií zahrnujících 22 000 lidí, které porovnávaly účinek vitamínů B na kognitivní funkce u starších lidí s placebem. Účastníci, kteří dostávali vitaminy B, zaznamenali snížení hladiny homocysteinu v krvi přibližně o čtvrtinu. Na jejich duševní schopnosti to však nemělo žádný vliv.
Při porovnání specifických mentálních procesů, jako jsou paměť, rychlost nebo výkonné funkce - nebyl s vysokou mírou přesnosti žádný rozdíl mezi těmi, kteří užívali vitamíny B a těmi, kteří dostávali placebo.
„Bylo by velmi hezké najít něco jiného,“ říká Dr. Robert Clarke z Oxfordské univerzity, který práci vedl. "Naše studie udělala tečku za debatou o vlivu vitamínů skupiny B na vznik tohoto onemocnění. Vitamíny B nesnižují kognitivní úpadek, jak stárneme." Užívání kyseliny listové a vitamínu B-12 bohužel nezabrání Alzheimerově chorobě.“
Studie byla financována British Heart Foundation, UK Medical Research Council (MRC), Cancer Research UK, UK Food Standards Agency a ministerstvem zdravotnictví. Zjištění jsou zveřejněna v American Journal of Clinical Nutrition .
"Užívání doplňků, jako jsou vitamíny B, nezabrání srdečním chorobám, mrtvici nebo kognitivnímu poklesu," říká profesor Clarke. „Asi 25 % dospělé populace užívá multivitamíny, často s myšlenkou, že jsou také dobré pro srdce nebo mozek, ale důkazy prostě neexistují. Mnohem lepší je jíst více ovoce a zeleniny, vyhýbat se příliš velkému množství červeného masa a příliš velkému množství kalorií a mít vyváženou stravu.“
Celosvětová krize mužské plodnosti
334
Neplodnost podle Světové zdravotnické organizace nyní postihuje každý šestý pár v reprodukčním věku a celosvětově neustále roste. Zhruba v polovině případů je chyba na straně mužů. Výzkumnice a profesorka z Université de Montréal, Sarah Kimmins a 25 mezinárodních odborníků zdůrazňuje, že muži mají právo na smysluplnou a cílenou léčbu, stejně tak jako na správné určení diagnózy....
Potraviny bohaté na selen
371
Selen je důležitý stopový minerální prvek, který je pro člověka nepostradatelný. Jeho nedostatek může vést k zastavení růstu, vypadávání vlasů, únavě, snížení funkce štítné žlázy, obtížím s trávením a zažíváním nebo problémům s játry.
Je přítomen v půdě a odtud se dostává do potravin při pěstování rostlin v půdě bohaté na selen. Lidské tělo dostává svou denní...
10 nejlepších potravin bohatých na vápník
427
Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.
Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být...
Nasycené tuky a poruchy paměti
311
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...