Přihlásit

Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!

62

Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.

vp129_ultrapotraviny1_jp

Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita ultrazpracovaných potravin, které jsou spojovány s řadou negativních zdravotních následků. Vědci si však stále nejsou jisti, zda je to průmyslovou povahou samotných ingrediencí, zpracováním potravin, nebo zda je to proto, že jejich spotřeba vede lidi k tomu, aby jedli více, než by měli. Všechny kalorie nejsou stejné Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že lidé konzumující ultra-zpracovanou stravu přibírají na váze více než lidé s minimálně zpracovanou stravou, a to i při stejném počtu kalorií! Studie na lidech také odhalila, že strava s vysokým obsahem ultra-zpracovaných potravin vnáší do těla vyšší hladiny znečišťujících látek, o kterých je známo, že ovlivňují kvalitu spermií. Zjištění byla publikována v časopise Cell Metabolism. „Naše výsledky dokazují, že ultrazpracované potraviny poškozují naše reprodukční a metabolické zdraví, i když se nekonzumují v nadměrném množství. To naznačuje, že právě zpracovaná povaha těchto potravin je činí škodlivými,“ říká Jessica Prestonová, hlavní autorka studie, která výzkum provedla během svého doktorského studia na Centru pro základní metabolický výzkum (CBMR) NNF Kodaňské univerzity.

vp129_ultrapotraviny
Aby vědci získali co nejpřesnější data, porovnali zdravotní dopad nezpracované a ultrazpracované stravy na stejné osoby. Sledovali 43 mužů ve věku 20 až 35 let, kteří po dobu tří týdnů absolvovali každou z obou diet s tříměsíční „očišťující“ pauzou. Polovina začala s ultrazpracovanou a polovina s nezpracovanou stravou. Polovina mužů také dostávala vysokokalorickou stravu s 500 kaloriemi navíc denně, zatímco druhá polovina dostávala normální množství kalorií vzhledem k jejich velikosti, věku a fyzické aktivitě. Nebylo jim řečeno, jakou dietu drží. Nezpracovaná i ultrazpracovaná strava obsahovala stejné množství kalorií, bílkovin, sacharidů a tuků. Muži přibrali během ultra-zpracované stravy přibližně o 1 kg více tukové hmoty ve srovnání s nezpracovanou stravou, bez ohledu na to, zda dodržovali normální nebo vícekalorickou dietu. Ovlivněno bylo i několik dalších ukazatelů kardiovaskulárního zdraví a kvalita mužských spermií. Ultrazpracované potraviny narušují hormonální rovnováhu Vědci také u mužů na ultra-zpracované dietě zjistili znepokojivý nárůst hladiny ftalátu cxMINP, látky používané v plastech, která narušuje hormonální rovnováhu. U mužů na této dietě došlo také ke snížení hladiny testosteronu a folikuly stimulujícího hormonu, které jsou klíčové pro produkci spermií. „Byli jsme šokováni, kolik tělesných funkcí bylo narušeno ultrazpracovanými potravinami, a to i u zdravých mladých mužů. Dlouhodobé důsledky jsou alarmující a zdůrazňují potřebu revize výživových doporučení s cílem lépe chránit před chronickými onemocněními,“ říká hlavní autor studie profesor Romain Barrès z Centra pro základní metabolický výzkum NNF Kodaňské univerzity a z Univerzity Côte d'Azur. Tak co si dáme pánové? Máme tu jeden skvělý hambáček, svíčkovou z automatu a jako zákusek úžasnou čokoládovou tyčinku plnou palmového tuku a kalorií na celý týden! Fotka od EinMoPo2017 z Pixabay Fotka od Daniela Elena Tentis z Pixabay


Další články z kategorie

Čokoláda prospívá srdci

688

coko_srdce

Čokoláda. Většina z nás ji miluje. A děláme dobře, protože čokoláda alespoň jednou týdně snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí a tím přispívá k naší lepší zdravotní kondici.

To potvrzuje studie zveřejněná v European Journal of Preventive Cardiology. „ Naše studie naznačuje, že čokoláda pomáhá udržovat naše cévy zdravé." řekl autor studie Dr. Chayakrit Krittanawong of Baylor...

Které ovoce je nejzdravější?

798

nej_ovoce

Otázka je jednodušší než odpověď. Co člověk to názor. Na internetu naleznete velké množství zaručených rad jaké ovoce je to nej. V našem článku se budeme věnovat ovoci, které je běžně dostupné v obchodech. Dnes je již známé průměrné množství vitamínů, minerálních látek a stopových a ostatních prvků v jednotlivých druzích ovoce. Jejich jednotlivé množství samozřejmě záleží...