Snadná prevence rakoviny tlustého střeva
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji rakoviny tlustého střeva než ženy.
Většina případů rakoviny tlustého střeva začíná jako malé, nerakovinné shluky buněk známé jako polypy. V průběhu času se některé z těchto polypů mohou stát rakovinnými. Rakovina tlustého střeva se může vyvinout, když jsou buňky tlustého střeva vystaveny chemikáliím nebo karcinogenům, které poškozují buněčnou DNA, což vede k mutacím. Buňky s mutacemi se mohou změnit na rakovinné a začít se rychle reprodukovat.
Stravou k prevenci rakoviny tlustého střeva
Bylo prokázáno, že strava a životní styl hrají důležitou roli při snižování rizika a oddalování nástupu mnoha typů rakoviny. Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva lze snížit začleněním správných potravin do jídelníčku a vyloučením těch škodlivých. Zní to jednoduše a jednoduché to také je.
Mnohé studie prokázaly, že strava bohatá na vlákninu, vápník, vitamín D, selen, vitamín E a beta-karoten snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Na druhé straně nadměrná a nestřídmá konzumace červeného masa a potravin bohatých na omega-6 mastné kyseliny, nasycených tuků, průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaného cukru a alkoholu zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Řízek si tedy určitě dopřát můžete, ovšem ne ten vymáchaný ve fritéze, jak to nabízí většina tuzemských kouzelníků s vařečkou. A k řízku ideálně dostatek zeleniny.
Vláknina podporuje růst dobrých bakterií v tlustém střevě, které se vážou na určité karcinogeny a brání jejich aktivaci v tlustém střevě. Celá zrna, luštěniny, ovoce a zelenina jsou dobrým zdrojem vlákniny.
Stravou k hubnutí
344
Při hubnutí existují dvě zásadní a důležitá pravidla bez jejichž dodržování se nikdo nedostane k požadovaným výsledkům. Pravidlo číslo jedna je pravidelný pohyb. Čím více tím lépe. A překvapivě také to, jak a čím si ten který jedinec plní svůj žaludek. Tedy až na geneticky upravené individua, které se mohou cpát čímkoli a nikdy nepřiberou. Každý z nás někoho takového alespoň...
Léčivé květiny v kuchyni
349
Květiny nejsou pouze krásné, jsou také léčivé. Už pouhý pohled na hezkou květinu udělá člověku radost. V tomto článku jsme pro Vás vybrali pět květin, které jsou krásné i léčivé zároveň.
Některé květiny jsou také symbolem zemí, ve kterých se pěstují ve velkém. Například růže, je národní květinou Bulharska. Velmi známé je tzv. Bulharské Růžové údolí a bulharská kuchyně zná...
Nadváha a vysoký krevní tlak znamená o třetinu kratší život
368
Odhaduje se, že až 31 % celosvětové populace má metabolický syndrom způsobený třemi nebo více nezdravými vlastnostmi. Výzkumy naznačují, že miliony dospělých ve středním věku, kteří mají nadváhu a mají i mírně zvýšený krevní tlak, hladinu cholesterolu nebo glukózy, mají o třetinu vyšší pravděpodobnost, že zemřou dříve.
Také čelí o 35 % vyššímu riziku infarktu nebo mrtvice a...
Ovoce pomáhá snížit krevní tlak
496
Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...