Nasycené tuky a poruchy paměti
172
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení té buněk té části mozku, která je zodpovědná za vytváření nových vzpomínek. Jedna z dřívějších studií na stárnoucích krysách ukázala, že strava z vysoce zpracovaných ingrediencí (typicky k dostání v dobrotách rychlého občerstvení, průmyslově zpracované šmakulády apod.) vedla k silné zánětlivé reakci v mozku, která byla doprovázena behaviorálními známkami ztráty paměti, a že suplementace omega-3 mastnými kyselinami těmto problémům zabránila. Studie byla zveřejněna v časopise Frontiers in Cellular Neuroscience. Účinky kyseliny palmitové na mikroglie a neurony Výzkumníci vystavili modelové mikroglie (mozkové buňky s ochrannou imunitní funkcí)a neurony působení kyseliny palmitové, nejhojněji se vyskytující nasycené mastné kyseliny v potravinách s vysokým obsahem tuku a to zejména v palmovém tuku. Sledovali, jak ovlivňuje aktivaci genů v buňkách a také fungování mitochondrií, struktur uvnitř buněk, které mají primární metabolickou roli při výrobě energie. Výsledky ukázaly, že kyselina palmitová vyvolala genové změny spojené se zvýšením zánětu v mikrogliích i neuronech, ačkoli mikroglie měly širší rozsah postižených zánětlivých genů. Předběžné ošetření těchto buněk dávkou DHA (omega-3 mastnými kyselinami), jedné ze dvou omega-3 mastných kyselin v rybách a dalších mořských plodech a dostupné také ve formě doplňků, mělo silný ochranný účinek proti zvýšenému zánětu u obou typů buněk. Omega-3 mastné kyseliny obsažené zejména v rybách, jsou tedy prokazatelně nezastupitelné při ochraně mozkových buněk. Kyselina palmitová se vyskytuje ve škodlivém množství zejména v palmovém tuku. A to v množství, které je při pravidelné konzumaci pro člověka velmi škodlivé. Palmový tuk obsahuje většina různých náplní v průmyslově vyráběných cukrovinkách. Někteří výrobci používají palmový tuk dokonce i v čokoládách jako náhražku za kakaové máslo. Je proto vždy důležité pozorně číst složení kupované dobrůtky na obalu. Složení výrobku není na obalu napsáno mikropísmem náhodou...
273
Vitamin A je základní vitamín, který se nachází v mnoha různých druzích potravin. Vitamin A hraje zásadní roli v mnoha tělesných funkcích, jako je imunitní systém, zrak a rozmnožování. Pomáhá rozvíjet a udržovat zdravé kosti, zuby, srdce, plíce, ledviny a řadu dalších životně důležitých tělesných orgánů. Vitamín A je zkrátka pracant jehož nedostatek má závažné zdravotní...
229
Odhaduje se, že až 31 % celosvětové populace má metabolický syndrom způsobený třemi nebo více nezdravými vlastnostmi. Výzkumy naznačují, že miliony dospělých ve středním věku, kteří mají nadváhu a mají i mírně zvýšený krevní tlak, hladinu cholesterolu nebo glukózy, mají o třetinu vyšší pravděpodobnost, že zemřou dříve.
Také čelí o 35 % vyššímu riziku infarktu nebo mrtvice a...
225
Selen je důležitý stopový minerální prvek, který je pro člověka nepostradatelný. Jeho nedostatek může vést k zastavení růstu, vypadávání vlasů, únavě, snížení funkce štítné žlázy, obtížím s trávením a zažíváním nebo problémům s játry.
Je přítomen v půdě a odtud se dostává do potravin při pěstování rostlin v půdě bohaté na selen. Lidské tělo dostává svou denní...
216
Nedostatek základních vitamínů ovlivňuje jakoukoli lidskou činnost, reprodukční nevyjímaje. Nedávný výzkum objasnil zásadní souvislost mezi nedostatkem vitamínů a problémy reprodukčního zdraví u mužů i žen. V tomto článku se proto zaměříme na spojitost mezi neplodností a nedostatkem klíčkových vitamínů, které ji ovlivňují. A stejně jako jsou muži a ženy odlišní, je odlišný i...