Přihlásit

Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!

65

Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.

vp129_ultrapotraviny1_jp

Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita ultrazpracovaných potravin, které jsou spojovány s řadou negativních zdravotních následků. Vědci si však stále nejsou jisti, zda je to průmyslovou povahou samotných ingrediencí, zpracováním potravin, nebo zda je to proto, že jejich spotřeba vede lidi k tomu, aby jedli více, než by měli. Všechny kalorie nejsou stejné Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že lidé konzumující ultra-zpracovanou stravu přibírají na váze více než lidé s minimálně zpracovanou stravou, a to i při stejném počtu kalorií! Studie na lidech také odhalila, že strava s vysokým obsahem ultra-zpracovaných potravin vnáší do těla vyšší hladiny znečišťujících látek, o kterých je známo, že ovlivňují kvalitu spermií. Zjištění byla publikována v časopise Cell Metabolism. „Naše výsledky dokazují, že ultrazpracované potraviny poškozují naše reprodukční a metabolické zdraví, i když se nekonzumují v nadměrném množství. To naznačuje, že právě zpracovaná povaha těchto potravin je činí škodlivými,“ říká Jessica Prestonová, hlavní autorka studie, která výzkum provedla během svého doktorského studia na Centru pro základní metabolický výzkum (CBMR) NNF Kodaňské univerzity.

vp129_ultrapotraviny
Aby vědci získali co nejpřesnější data, porovnali zdravotní dopad nezpracované a ultrazpracované stravy na stejné osoby. Sledovali 43 mužů ve věku 20 až 35 let, kteří po dobu tří týdnů absolvovali každou z obou diet s tříměsíční „očišťující“ pauzou. Polovina začala s ultrazpracovanou a polovina s nezpracovanou stravou. Polovina mužů také dostávala vysokokalorickou stravu s 500 kaloriemi navíc denně, zatímco druhá polovina dostávala normální množství kalorií vzhledem k jejich velikosti, věku a fyzické aktivitě. Nebylo jim řečeno, jakou dietu drží. Nezpracovaná i ultrazpracovaná strava obsahovala stejné množství kalorií, bílkovin, sacharidů a tuků. Muži přibrali během ultra-zpracované stravy přibližně o 1 kg více tukové hmoty ve srovnání s nezpracovanou stravou, bez ohledu na to, zda dodržovali normální nebo vícekalorickou dietu. Ovlivněno bylo i několik dalších ukazatelů kardiovaskulárního zdraví a kvalita mužských spermií. Ultrazpracované potraviny narušují hormonální rovnováhu Vědci také u mužů na ultra-zpracované dietě zjistili znepokojivý nárůst hladiny ftalátu cxMINP, látky používané v plastech, která narušuje hormonální rovnováhu. U mužů na této dietě došlo také ke snížení hladiny testosteronu a folikuly stimulujícího hormonu, které jsou klíčové pro produkci spermií. „Byli jsme šokováni, kolik tělesných funkcí bylo narušeno ultrazpracovanými potravinami, a to i u zdravých mladých mužů. Dlouhodobé důsledky jsou alarmující a zdůrazňují potřebu revize výživových doporučení s cílem lépe chránit před chronickými onemocněními,“ říká hlavní autor studie profesor Romain Barrès z Centra pro základní metabolický výzkum NNF Kodaňské univerzity a z Univerzity Côte d'Azur. Tak co si dáme pánové? Máme tu jeden skvělý hambáček, svíčkovou z automatu a jako zákusek úžasnou čokoládovou tyčinku plnou palmového tuku a kalorií na celý týden! Fotka od EinMoPo2017 z Pixabay Fotka od Daniela Elena Tentis z Pixabay


Další články z kategorie

Potraviny bohaté na hořčík

522

vp88_uvod_horcik

Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.

Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které...

Ovoce pomáhá snížit krevní tlak

496

ovoce_uvod_tlak

Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...

Nealkoholické červené víno snižuje krevní tlak

453

nealko_cervene

Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.

Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je...

Mátový čaj

452

mata_peprna

Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.

Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...