Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita ultrazpracovaných potravin, které jsou spojovány s řadou negativních zdravotních následků. Vědci si však stále nejsou jisti, zda je to průmyslovou povahou samotných ingrediencí, zpracováním potravin, nebo zda je to proto, že jejich spotřeba vede lidi k tomu, aby jedli více, než by měli.
Všechny kalorie nejsou stejné
Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že lidé konzumující ultra-zpracovanou stravu přibírají na váze více než lidé s minimálně zpracovanou stravou, a to i při stejném počtu kalorií! Studie na lidech také odhalila, že strava s vysokým obsahem ultra-zpracovaných potravin vnáší do těla vyšší hladiny znečišťujících látek, o kterých je známo, že ovlivňují kvalitu spermií. Zjištění byla publikována v časopise Cell Metabolism.
„Naše výsledky dokazují, že ultrazpracované potraviny poškozují naše reprodukční a metabolické zdraví, i když se nekonzumují v nadměrném množství. To naznačuje, že právě zpracovaná povaha těchto potravin je činí škodlivými,“ říká Jessica Prestonová, hlavní autorka studie, která výzkum provedla během svého doktorského studia na Centru pro základní metabolický výzkum (CBMR) NNF Kodaňské univerzity.
Potraviny bohaté na hořčík
522
Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.
Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které...
Ovoce pomáhá snížit krevní tlak
496
Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku v některých druzích ovoce, může pomoci snížit krevní tlak a snížit riziko srdečních onemocnění. Výběr správného ovoce dokáže udržet váš krevní tlak pod kontrolou. Samozřejmostí je také zdravý životní styl a dostatek pohybu. Pokud tedy nechcete skončit ve frontě na prášky v lékárně, je dobré osvojit si několik běžných, ale často...
Nealkoholické červené víno snižuje krevní tlak
453
Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.
Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je...
Mátový čaj
452
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...