Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita ultrazpracovaných potravin, které jsou spojovány s řadou negativních zdravotních následků. Vědci si však stále nejsou jisti, zda je to průmyslovou povahou samotných ingrediencí, zpracováním potravin, nebo zda je to proto, že jejich spotřeba vede lidi k tomu, aby jedli více, než by měli.
Všechny kalorie nejsou stejné
Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že lidé konzumující ultra-zpracovanou stravu přibírají na váze více než lidé s minimálně zpracovanou stravou, a to i při stejném počtu kalorií! Studie na lidech také odhalila, že strava s vysokým obsahem ultra-zpracovaných potravin vnáší do těla vyšší hladiny znečišťujících látek, o kterých je známo, že ovlivňují kvalitu spermií. Zjištění byla publikována v časopise Cell Metabolism.
„Naše výsledky dokazují, že ultrazpracované potraviny poškozují naše reprodukční a metabolické zdraví, i když se nekonzumují v nadměrném množství. To naznačuje, že právě zpracovaná povaha těchto potravin je činí škodlivými,“ říká Jessica Prestonová, hlavní autorka studie, která výzkum provedla během svého doktorského studia na Centru pro základní metabolický výzkum (CBMR) NNF Kodaňské univerzity.
Dětská obezita a co s tím?
600
Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.
Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto...
Alzheimerova choroba a vitamín B
575
Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.
Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...
Vitamín B1 a jeho vliv na zdraví
539
Vitamin B1 známý též jako thiamin je základní živinou, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování důležitých orgánových systémů. Vitamín B1 byl první objeveným vitamínem ze skupiny vitamínů B. Odtud jeho číselné pojmenování B1.
Vitamin B1 má nezastupitelnou úlohu. Působí jako koenzym a katalyzuje přeměnu sacharidů na cukr. Je důležitý pro posilování imunitního systému a...
Pití kávy prodlužuje život
537
Pití dvou až tří šálků kávy každý den nejen snižuje riziko srdečních onemocnění, ale prodlužuje život, odhaluje nová studie, jejíž výsledky byly prezentovány na 71. výročním vědeckém zasedání American College of Cardiology. Tyto trendy platí pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním i bez něj.
Výzkumníci uvedli, že tyto analýzy – největší zkoumající potenciální roli kávy při...