Přihlásit

Může horko urychlit stárnutí?

334

Dlouhodobé vystavení se velmi vysokým teplotám urychluje stárnutí a ovlivňuje pokožku, srdce, klouby a funkce mozku. Může však způsobit více než jen to. Nedávná studie ze Spojených států uvádí, že dlouhodobé vystavení se vysokým teplotám může vést k předčasnému stárnutí. Vzhledem k tomu, že klimatické změny zvyšují průměrné teploty všude ve světě, vlny veder již nejsou jen hrozbou pro životní prostředí. Je důležité porozumět jejich vlivu na lidské zdraví. Pochopení procesu předčasného stárnutí nám může pomoci naučit se chránit se v časech klimatických změn.

vp125_horko

Jak teplo ovlivňuje stárnutí: 1. Poškození kůže Intenzivní teplo spolu s vystavením UV záření může způsobit rozklad kolagenu, proteinu zodpovědného za svěží vzhled pokožky. V důsledku toho se objevují jemné linky, vrásky a ochablá kůže a člověk vypadá starší, než je jeho chronologický věk. Může také způsobit matnou, suchou a poškozenou pokožku. 2. Poškození DNA Lidské tělo je citlivé na změny teplot, ať už jde o extrémní teplo nebo chlad. Dlouhodobé vystavení teplu spouští procesy, jako je dehydratace, oxidační stres a zánět. Tělo má obvykle sílu se z těchto účinků opravit a vyléčit. Ale dlouhodobé vystavení extrémním podmínkám může vést k opotřebení, které ovlivňuje schopnost těla vytvářet nové buňky. To jedince vystavuje riziku chronických onemocnění a zpomaluje hojení ran. 3. Dehydratace

vp125_srdce_graf
Chronická dehydratace je vážným důsledkem dlouhodobého působení tepla. Když tělo ztrácí příliš mnoho vody potem, dochází k nesprávné regulaci tělesné teploty, což vede k závratím, únavě a vyčerpání. Postupem času se poškodí všechny životně důležité orgány, což nakonec vede k systémové dysfunkci. 4. Srdeční rizika
vp125_srdce_graf
Srdce hraje zásadní roli při regulaci teploty a vystavení dlouhodobému teplu nutí srdce více pracovat. To může vést ke zvýšenému riziku infarktu a mrtvice. Postupem času srdeční svaly slábnou, což může mít za následek srdeční selhání. Jedinci s již existujícími srdečními onemocněními jsou vystaveni extrémnímu riziku komplikací způsobených teplem. 5. Kognitivní úpadek Extrémní horko výrazně ovlivňuje mozkové funkce. Tepelný stres může vést ke špatné koncentraci, problémům s pamětí a mozkové mlze. Dlouhodobé vystavení velmi vysokým teplotám může v důsledku oxidačního poškození vyvolat neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Chcete-li předejít nepříznivým účinkům dlouhodobého vystavení teplu, můžete vyzkoušet kombinaci následujících strategií: Zůstaňte hydratovaní – Pijte dostatek vody po celý den a nezapomeňte zahrnout hydratační potraviny, jako jsou okurky a melouny. Používejte opalovací krémy - Používejte opalovací krémy s vysokým faktorem. Zdravé ochlazování – Osprchování ve studené či vlažné vodě a zaměření proudu vody na pulzní body může pomoci regulovat tělesnou teplotu. Vyhněte se slunci okolo poledne - Snažte se zůstat mimo dosah slunce mezi 12 a 14 hodinou, protože teploty jsou v těchto hodinách nejvyšší. Vystavení extrémnímu teplu může způsobit více než jen dočasné nepohodlí. Může urychlit proces stárnutí. Vzhledem k tomu, že globální teploty rostou, je důležité porozumět dlouhodobým účinkům, které to má na naše tělo, protože je to první krok v prevenci. Přijetím těchto opatření můžete minimalizovat škody způsobené teplem a těšit se dobrému zdraví po mnoho dalších let. Fotka od Rosy / Bad Homburg / Germany z Pixabay Fotka od dlsd cgl z Pixabay Fotka od Kjrstie z Pixabay


Další články z kategorie

Rodičovská deprese a metabolický syndrom

447

met_syndrom (1)

Nová studie objevila souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem u dospívajících. Metabolický syndrom mládeže je stav, který předvídá výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Studii provedli vědci z University of Georgia.

Výsledky odhalily souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem mládeže – stavem, který předpovídá podstatně zvýšené...

Vliv ořechů na zdraví

445

vp90_uvod

Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové...

10 nejlepších potravin bohatých na vápník

429

uvod

Vápník je nejhojnějším minerálem v lidském těle a tvoří téměř 2 % tělesné hmotnosti. Aktivně ho využívá téměř každá buňka. Všechny životně důležité tělesné systémy, jako je nervový systém, pojivová tkáň, srdce a trávicí ústrojí potřebují vápník.

Vápník je jedním z minerálů, které si tělo samo nevyrobí. Aby lidský organismus měl dostatek vápníku, musí být...

Vše o vitamínu A

426

vp97_vitaminA

Vitamin A je základní vitamín, který se nachází v mnoha různých druzích potravin. Vitamin A hraje zásadní roli v mnoha tělesných funkcích, jako je imunitní systém, zrak a rozmnožování. Pomáhá rozvíjet a udržovat zdravé kosti, zuby, srdce, plíce, ledviny a řadu dalších životně důležitých tělesných orgánů. Vitamín A je zkrátka pracant jehož nedostatek má závažné zdravotní...