Dětská obezita a co s tím?
Problém obezity a nadváhy začíná návyky již v dětském věku. Je proto velmi důležité vést děti od malička k lásce k pohybu a v rámci možností jim být příkladem v celkovém zdravém životním stylu. Malé děti jsou jako houba, nasávají do sebe vše co vidí okolo sebe. Bohužel, i to špatné.
Problém dětské obezity je celosvětový fenomén. Jen v USA je to 13% dětí ve věku 2 až 5 let. Toto číslo stoupá spolu s věkem dětí. V České republice trpí nadváhou čtvrtina dětí do 15 let věku. To je ohromující číslo. Jak z toho ven v zemi, kde každý ví vše nejlépe? V tomto případě cesta není zas tak složitá. Tajemství skryté za štíhlostí nejen u dětí se jmenuje pohyb. Doba je dnes taková, že nemusíte udělat krok pokud nechcete. Dokonce i nákup vám přivezou až ke dveřím. No a ty kroky které chybí, někde jinde přebývají. Pohyb se z běžného života vytrácí, ale není to chybou „systému”, ale naše. A jedna procházka to nespraví. Pokud se pohyb nestane běžnou součástí našeho životního stylu, bude přibývat obézních dětí i dospělých.
Zdravotní problémy a komplikace, které sebou obezita přináší jsou obecně známé. Nejčastěji je to cukrovka 2. typu, vysoký krevní tlak, srdeční choroby a nádory. Dnes se můžete setkat s mnoha pseudo - odborníky, kteří nasazují různé diety, speciální nápoje a na konci těchto úžasných rad je hezky promaštěný účet. Mnozí tzv. výživový poradci po několika školeních a kurzech vyráží hledat své oběti, které většinou také najdou. Někteří lidé jdou do extrému sami a průběžně vysazují různé druhy potravin a zkouší různé diety. Malá holčička to vidí u mámy a chce to opakovat. Bohužel zejména u dětí je vyřazování jednotlivých druhů potravin velmi nebezpečné. Děti potřebují ke zdravému vývinu pestrou stravu a tedy i cukr, samozřejmě v umírněném množství. Doba pokročila, dnes již máme mnohé poznatky o zdravém stravování doslova na vědeckém základu. Jen je potřeba vyhledávat ty správné zdroje, nejčastěji od lékařů, kteří na svůj obor studovali několik let.
Nasycené tuky a poruchy paměti
313
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...
Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
65
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita...