Může horko urychlit stárnutí?
Dlouhodobé vystavení se velmi vysokým teplotám urychluje stárnutí a ovlivňuje pokožku, srdce, klouby a funkce mozku. Může však způsobit více než jen to. Nedávná studie ze Spojených států uvádí, že dlouhodobé vystavení se vysokým teplotám může vést k předčasnému stárnutí. Vzhledem k tomu, že klimatické změny zvyšují průměrné teploty všude ve světě, vlny veder již nejsou jen hrozbou pro životní prostředí. Je důležité porozumět jejich vlivu na lidské zdraví. Pochopení procesu předčasného stárnutí nám může pomoci naučit se chránit se v časech klimatických změn.
Jak teplo ovlivňuje stárnutí:
1. Poškození kůže
Intenzivní teplo spolu s vystavením UV záření může způsobit rozklad kolagenu, proteinu zodpovědného za svěží vzhled pokožky. V důsledku toho se objevují jemné linky, vrásky a ochablá kůže a člověk vypadá starší, než je jeho chronologický věk. Může také způsobit matnou, suchou a poškozenou pokožku.
2. Poškození DNA
Lidské tělo je citlivé na změny teplot, ať už jde o extrémní teplo nebo chlad. Dlouhodobé vystavení teplu spouští procesy, jako je dehydratace, oxidační stres a zánět. Tělo má obvykle sílu se z těchto účinků opravit a vyléčit. Ale dlouhodobé vystavení extrémním podmínkám může vést k opotřebení, které ovlivňuje schopnost těla vytvářet nové buňky. To jedince vystavuje riziku chronických onemocnění a zpomaluje hojení ran.
3. Dehydratace
10 nejlepších potravin k navození zdravého spánku
351
Spánek je pro naše tělo nezbytný. Během spánku dochází k procesům, které se dají ve zkratce a s trochou nadsázky nazvat jako noční servis. Nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek vede k výraznému snížení kvality života a každý kdo někdy špatně spal ví, že to není nic příjemného. Oproti tomu dobře vyspalého jedince poznáte jednoduše. Většinou je veselý,svěží a trousí nevhodné...
Potraviny bohaté na hořčík
522
Hořčík je základní minerál, který naše tělo potřebuje. Sehrává primární roli při udržování pevných kostí a zubů, udržování zdravého imunitního systému a zajišťuje správnou funkci nervů, svalů a také vnitřních orgánů těla. Hořčík obsahuje zelená zelenina, luštěniny, ořechy a semena.
Ačkoli je hořčík pro tělo nezbytný, je na místě opatrnost s množstvím hořčíku, které...
Alzheimerova choroba a vitamín B
573
Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.
Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...
Mátový čaj
452
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při...