Jablka a zdraví
Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.
Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako prevence proti mnoha nemocem a civilizačním chorobám.
Jablka mají vysoký obsah antioxidantů a flavanoidů jako je quercetin, které mohou pomoci snížit riziko mnoha chronických srdečních problémů, například infarktu. Podle výzkumů obsah quercetinů v jablkách příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a zmírňuje záněty dýchacího ústrojí.
Antioxidanty a protizánětlivé účinky jablek mohou pomoci předcházet různým typům rakoviny, jako je rakovina plic, rakovina tlustého střeva a rakovina prsu. Četné studie také ukázaly, že jablko je jedním z výjimečných druhů ovoce, které je úzce spojeno se snížením rizika rakoviny, zejména rakoviny plic.
Jablka obsahují také rozpustnou vlákninu, která pomáhá zpomalit trávení potravy a snižuje vstřebávání glukózy do krevního oběhu, což je dobré pro diabetiky. Z tohoto důvodu jsou jablka vhodným potravinovým doplňkem pro pacienty s cukrovkou.
Vědci také zjistili, že fytonutrienty, látky obsažené v jablkách, mohou pomoci snížit riziko mrtvice. To platí zejména při jejich pravidelné denní konzumaci. Obsah rozpustné vlákniny přítomný v jablkách je spojen se snížením hladiny LDL neboli špatného cholesterolu . Studie prokázaly, že každodenní konzumace jablek může snížit hladinu špatného cholesterolu a zlepšit hladinu dobrého cholesterolu, aniž by došlo k nárůstu hmotnosti. A právě špatný cholesterol usazený v cévních stěnách bývá jedním z hlavních viníků mozkové mrtvice. Jednoho dne se uvolní a cévu ucpe. Následuje mrtvice.
Studie dále ukázaly, že kyselina ursulová, přirozená látka nacházející se v jablečné slupce, může pomoci zvýšit množství svalové hmoty a také stimulovat produkci hnědého tuku, což je typ tukové tkáně, která je spojena s redukcí tělesné hmotnosti. Tady je nutné poznamenat, že bez cvičení a pohybu to nepůjde.
Hořká čokoláda vs. mléčná čokoláda vs. bílá čokoláda
402
Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.
Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit...
Zdravotní benefity rybího masa
373
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...
Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku
41
Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních...