hlavni_strana

registrace

  • Jablka a zdraví

    550

    Jsou sladká, zdravá a chutná. Na světě dnes existuje přibližně 30 000 druhů jablek různých barev a tvarů. Obsahují vše důležité. Vitamíny, minerály a vlákninu. Jejich pěstováni je nenáročné a úroda téměř vždy jistá.

    jablka_pelmel (1).JPG

    Jablka by zcela jistě neměla chybět ve vašem jídelníčku. Nejzdravější jsou samozřejmě čerstvá a to i se slupkou. Doporučuje se alespoň jedno jablko denně jako prevence proti mnoha nemocem a civilizačním chorobám. Jablka mají vysoký obsah antioxidantů a flavanoidů jako je quercetin, které mohou pomoci snížit riziko mnoha chronických srdečních problémů, například infarktu. Podle výzkumů obsah quercetinů v jablkách příznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém a zmírňuje záněty dýchacího ústrojí. Antioxidanty a protizánětlivé účinky jablek mohou pomoci předcházet různým typům rakoviny, jako je rakovina plic, rakovina tlustého střeva a rakovina prsu. Četné studie také ukázaly, že jablko je jedním z výjimečných druhů ovoce, které je úzce spojeno se snížením rizika rakoviny, zejména rakoviny plic. Jablka obsahují také rozpustnou vlákninu, která pomáhá zpomalit trávení potravy a snižuje vstřebávání glukózy do krevního oběhu, což je dobré pro diabetiky. Z tohoto důvodu jsou jablka vhodným potravinovým doplňkem pro pacienty s cukrovkou. Vědci také zjistili, že fytonutrienty, látky obsažené v jablkách, mohou pomoci snížit riziko mrtvice. To platí zejména při jejich pravidelné denní konzumaci. Obsah rozpustné vlákniny přítomný v jablkách je spojen se snížením hladiny LDL neboli špatného cholesterolu . Studie prokázaly, že každodenní konzumace jablek může snížit hladinu špatného cholesterolu a zlepšit hladinu dobrého cholesterolu, aniž by došlo k nárůstu hmotnosti. A právě špatný cholesterol usazený v cévních stěnách bývá jedním z hlavních viníků mozkové mrtvice. Jednoho dne se uvolní a cévu ucpe. Následuje mrtvice. Studie dále ukázaly, že kyselina ursulová, přirozená látka nacházející se v jablečné slupce, může pomoci zvýšit množství svalové hmoty a také stimulovat produkci hnědého tuku, což je typ tukové tkáně, která je spojena s redukcí tělesné hmotnosti. Tady je nutné poznamenat, že bez cvičení a pohybu to nepůjde. jablka_pelmel (3).JPG Denní konzumace jablek pomáhá udržovat zdravou pokožku. Jablka jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů, a pokud jde o zdraví pokožky, dělají doslova zázraky, pomáhají nezralé pleti vyvinout se ve zralou a funkční kožní tkáň. Jablka také chrání před UV zářením, nicméně užívat jablka namísto krému na opalování se nedoporučuje. Bylo vědecky prokázáno, že kyselina jablečná v jablkách bělí zuby. Kyselina jablečná se běžně používá v mnoha komerčních produktech na bělení zubů, protože bezpečně rozpouští skvrny na zubním povrchu. Pomáhá také snižovat riziko zubního kazu a onemocnění dásní tím, že snižuje hladinu škodlivých bakterií v ústech. Pro zdravé zuby a dásně, jezte každý den jablka. Studie ukázaly, že konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou jablka, může pomoci snížit problémy spojené se ztrátou paměti a podpořit zdraví mozku a snižuje se tak riziko Alzheimerovy choroby. Proto jezte alespoň jablko denně nebo si dejte denně sklenici jablečného džusu či moštu. Aby Váš mozek „skvěle šel”. Zdravotní přínos jablek je neoddiskutovatelný a prokázaný. Problém je kvalita prodávaných jablek v našich obchodech. Jablka jsou často bez chuti, kyselá, moučná, zkrátka často to není k jídlu. Někdy bývají tak nekvalitní, že nejsou vhodná ani na pečení. I přes částečné zlepšení u některých prodejců, mě stále ta hrozná nekvalita prodávaných jablek nepřestává udivovat. I přes jejich mnohdy vysokou cenu, některá jablka letí rovnou do koše. Vyzývám tímto producenty a prodejce aby se nad situací zamysleli a tu hrůzu v obchodech nechali našim růžovým přátelům, které si dáváme v trojobalu k nedělnímu obědu. Zajímavé recepty s jablky jsou například: Slavný americký koláč https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/dezerty/540/Americky-jablecny-kolac-Apple-Pie-I.html Jablkové řezy https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/kynute/1080/Kynute-jablkove-rezy-s-maslovou-drobenkou.html Jablečné palačinky https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/smazene/401/Jablecne-palacinky.html Jablečné máslové řezy https://www.vareni-peceni.cz/recept/moucniky/dezerty/208/Maslove-jablkove-rezy.html a mnohé další naleznete na našem webu. Tabulka přibližného obsahu živin na 100 g syrových jablek se slupkou. Vápník, Ca 6 mg Měď, Cu 0,03 mg Železo, Fe 0,12 mg Hořčík, Mg 5 mg Mangan, Mn 0,04 mg Fosfor, P 11 mg Draslík, K 107 mg Selen, Se 0 mcg Sodík, Na 1 mg Zinek, Zn 0,04 mg Vitamín A 54 IU Vitamín C 4,6 mg Vitamín B6 0,04 mg vitamín E 0,18 mg Vitamín K 2,2 mcg Riboflavin 0,03 mg Thiamin 0,02 mg Folát, DFE 3 mcg niacin 0,09 mg Cukry 10,39 g Vláknina 2,4 g


    Další články z kategorie

    298

    vp101_uvod_mand

    Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.


    Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...

    283

    uvod

    Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.


    Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit...

    283

    přidané látky potraviny

    Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové...

    270

    vp118_med zdarvi z prorody (3)

    Med je prvotřídní přírodní produkt z květového nektaru, za který můžeme a musíme děkovat včelám. Lidé sbírali med z plástů již zhruba před 8000 lety a jako lék je med známý nejméně 4000 let. Jeho zdravotní přínosy jsou nepopiratelné a prokázané.


    Med je doslova nabitý silnými antioxidanty s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi. Kromě své nutriční hodnoty je med široce...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz