hlavni_strana

registrace

  • Vitamín B1 a jeho vliv na zdraví

    403

    Vitamin B1 známý též jako thiamin je základní živinou, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování důležitých orgánových systémů. Vitamín B1 byl první objeveným vitamínem ze skupiny vitamínů B. Odtud jeho číselné pojmenování B1.

    vitamin b1

    Vitamin B1 má nezastupitelnou úlohu. Působí jako koenzym a katalyzuje přeměnu sacharidů na cukr. Je důležitý pro posilování imunitního systému a správného fungování nervového systému. Udržuje také dobrý zrak. A je to právě jeho nezastupitelná role při ochraně imunitního systému, proč se thiamin používá jako preventivní léčba některých očních onemocnění. Předepisuje se také pacientům s AIDS, aby částečně kompenzoval ztrátu imunity způsobenou nemocí. Nedostatek B1 má za následek ztrátu hmotnosti, emoční poruchy, zhoršené smyslové vnímání a svalovou slabost. Vitamín B1 může také snížit pravděpodobnost poruch paměti a onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Thiamin také podporuje zdravé fungování ledvin a zpomaluje nástup a rozvoj onemocnění ledvin u pacientů s cukrovkou. Většina lidí získává thiamin z běžné stravy. Mezi hlavní potraviny obsahující vitamín B1 patří masné výrobky (vepřové, hovězí, drůbež), luštěniny, celozrnné výrobky (obiloviny a neleštěná rýže), ořechy, sója, tmavý chléb, droždí a hrách. Některé stravovací návyky mohou narušovat vstřebávání thiaminu. Jedná se zejména o nadměrné pití nápojů s kofeinem, jako je káva a čaj. Tělo také ztrácí schopnost vstřebávat a ukládat thiamin při vysoké spotřebě alkoholu.


    Další články z kategorie

    527

    top6_uvod

    Je známo, že mnohá chronická onemocnění, včetně rakoviny, respiračních onemocnění, cukrovky a srdečních chorob, jsou častější u mužů. Často to souvisí s jejich životním stylem, ale ne vždy. Existují potraviny, tzv. superpotraviny, které mohou mužům pomoci k lepšímu zdraví.


    Dobou zprávou je, že jsou to potraviny většinou chutné a běžně dostupné v obchodech. Častá konzumace těchto...

    322

    nealko_cervene

    Pití červeného vína významně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Mnoho pravidelných konzumentů vína se po přečtení této úvodní věty jistě zaraduje. Bohužel, neoprávněně. Červené víno opravdu zmírňuje riziko onemocnění srdce a cév. To nealkoholické.


    Studie publikovaná v časopise American Heart Association Journal Circulation Research tvrdí, že nealkoholické červené víno je...

    317

    met_syndrom (1)

    Nová studie objevila souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem u dospívajících. Metabolický syndrom mládeže je stav, který předvídá výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Studii provedli vědci z University of Georgia.


    Výsledky odhalily souvislost mezi depresí rodičů a metabolickým syndromem mládeže – stavem, který předpovídá podstatně zvýšené...

    423

    vita_b_alzheimer

    Vědci z Oxfordské univerzity provedli rozsáhlý výzkum vlivu užívání vitamínu B, ve spojistosti se zabráněním vzniku Alzheimerovy choroby. Užívání vitamínů B nezpomaluje duševní úpadek, jak stárneme, ani pravděpodobně nezabrání nástupu Alzheimerovy choroby, uzavírají vědci z Oxfordské univerzity.


    Aby výzkumníci nabídli konečnou odpověď na tuto debatu, shromáždili všechna nejlepší...

    Nastavení soukromíObecné podmínky
    Všechna práva vyhrazena. | Copyright © 2021 - 2025 vareni-peceni.cz