Vliv ořechů na zdraví
Ořechy jsou přírodním darem. Nikdy by ve správné a vyvážené stravě neměly chybět. Ořechy mají četné zdravotní přínosy, od prevence demence a deprese až po zlepšení zdraví srdce. U nás v Čechách zná jistě každý vlašské ořechy. Výborné a zdravé jsou však i mnohé další, které nejsou „domácí”. Mandle, pekanové ořechy, kešu oříšky, brazilské para ořechy, lískové oříšky, pistácie a mnohé další. Mezi ořechy se často zařazují také arašídy, navzdory faktu, že jsou to luštěniny.
Zastavte přibírání na váze pomocí ořechů a arašídů:
Četné studie prokázaly, že ořechy a arašídy konzumované střídmě nejsou spojeny s vyšším rizikem přibírání na váze. Výzkumy spíše ukazují, že 30 až 50 gramů těchto ořechů denně může skutečně uvolňovat hormony sytosti kvůli jejich vysokému obsahu vlákniny a pomáhají tak kontrolovat chuť k jídlu.
Nahrazení sacharidů ořechy při léčbě diabetu:
Nahrazení sacharidů zdravými tuky (mononenasycenými a polynenasycenými mastnými kyselinami) pro zachování HDL cholesterolu je jednou z terapeutických strategií léčby diabetu. Ořechy (kromě kaštanů) obsahují velké množství tuku (49 až 74 procent celkového tuku), ale většinou mononenasycené (MUFA) nebo polynenasycené (PUFA) tuky. Studie publikovaná v časopise Diabetes Care doporučuje konzumovat 56 g různých druhů ořechů denně jako náhradu za sacharidové potraviny ke zlepšení kontroly glykémie a sérových lipidů u diabetu 2. typu.
Jezte ořechy pro zlepšení zdraví srdce:
Nasycené tuky a poruchy paměti
313
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...
Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
65
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita...