Mátový čaj
Máta peprná je bylina, která je uznávaná pro své léčivé účinky po celém světě. Pouhým vdechováním vůně čerstvě uvařeného mátového čaje uvolníte ucpané nosní cesty a nachlazení hlavy. Je velmi nenáročná na pěstování. Vyroste doslova na každém balkónu. Můžete ji užívat čerstvou či nasušenou.
Čerstvý mátový list má vysoký obsah mentolu, který zůstává zachován i při sušení. Mentol v listech máty pomáhá uvolnit svaly a je velmi dobrý při léčbě nespavosti. Lidem se spánkovou deprivací velmi prospívá pití šálku mátového čaje před spaním. Mentol v listech také přispívá k uvolnění stresu a napětí a tím výrazně zlepšuje spánek.
U lidí se syndromem dráždivého tračníku může mátový čaj dělat zázraky tam, kde i lékaři považují tento stav za těžko léčitelný. Mentol působí jako spazmolytikum a zklidňuje žaludek. Někdy enterosolventní kapsle s mátovým olejem mohou dělat zázraky, protože se rozpouštějí při dosažení tenkého střeva a poskytují úlevu. Jsou dobré i na dvanáctníkové vředy. Máta také působí výrazně proti nadýmání.
Tento bylinný čaj zabraňuje tvorbě žlučových kamenů a uvolňuje výstelku žaludeční stěny a střev. Uvolňuje také tok žluči, což snižuje hromadění žaludečního tuku.
Mátový čaj nabízí úlevu od cestovní nevolnosti. Pijte čaj z máty 3 krát denně dva nebo tři dny před cestou. Na dlouhé cestě jej můžete nosit v lahvi a popíjet v krátkých intervalech.
Pomalu popíjený mátový čaj může zmírnit nevolnost, gastritidu a bolesti hlavy – dokonce i migrénu. Máta peprná je bohatá na enzymy, jako je peroxidáza a kataláza, které pomáhají posilovat imunitní systém. Draslík a vápník a vitamín B pomáhají posilovat kosti.
Nasycené tuky a poruchy paměti
313
Nedávné výzkumy odhalují mechanismy, kterými tučná jídla ovlivňují mozkové buňky a objasňují souvislosti mezi stravou s vysokým obsahem nasycených tuků a poklesem výkonu paměti. Negativní působení nasycených tuků na mozek je výraznější u starších jedinců.
Experimenty prováděné v laboratorních podmínkách ukázaly, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků může vést k narušení...
Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
65
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita...