Ultrazpracované potraviny - všechny kalorie nejsou stejné!
Průlomová studie na lidech zjistila, že ultrazpracované potraviny stojí za nárustem hmotnosti, narušují hormonální rovnováhu a obsahují škodlivé látky zodpovědné za snižující se kvalitou spermií.
Během posledních 50 let prudce vzrostla míra obezity a cukrovky 2. typu, která vzniká v důsledku nezdravého životního stylu. Hnací silou hnací silou tohoto typu změn je rostoucí popularita ultrazpracovaných potravin, které jsou spojovány s řadou negativních zdravotních následků. Vědci si však stále nejsou jisti, zda je to průmyslovou povahou samotných ingrediencí, zpracováním potravin, nebo zda je to proto, že jejich spotřeba vede lidi k tomu, aby jedli více, než by měli.
Všechny kalorie nejsou stejné
Mezinárodní tým vědců nyní zjistil, že lidé konzumující ultra-zpracovanou stravu přibírají na váze více než lidé s minimálně zpracovanou stravou, a to i při stejném počtu kalorií! Studie na lidech také odhalila, že strava s vysokým obsahem ultra-zpracovaných potravin vnáší do těla vyšší hladiny znečišťujících látek, o kterých je známo, že ovlivňují kvalitu spermií. Zjištění byla publikována v časopise Cell Metabolism.
„Naše výsledky dokazují, že ultrazpracované potraviny poškozují naše reprodukční a metabolické zdraví, i když se nekonzumují v nadměrném množství. To naznačuje, že právě zpracovaná povaha těchto potravin je činí škodlivými,“ říká Jessica Prestonová, hlavní autorka studie, která výzkum provedla během svého doktorského studia na Centru pro základní metabolický výzkum (CBMR) NNF Kodaňské univerzity.
Vše o vitamínu A
426
Vitamin A je základní vitamín, který se nachází v mnoha různých druzích potravin. Vitamin A hraje zásadní roli v mnoha tělesných funkcích, jako je imunitní systém, zrak a rozmnožování. Pomáhá rozvíjet a udržovat zdravé kosti, zuby, srdce, plíce, ledviny a řadu dalších životně důležitých tělesných orgánů. Vitamín A je zkrátka pracant jehož nedostatek má závažné zdravotní...
Potraviny bohaté na selen
371
Selen je důležitý stopový minerální prvek, který je pro člověka nepostradatelný. Jeho nedostatek může vést k zastavení růstu, vypadávání vlasů, únavě, snížení funkce štítné žlázy, obtížím s trávením a zažíváním nebo problémům s játry.
Je přítomen v půdě a odtud se dostává do potravin při pěstování rostlin v půdě bohaté na selen. Lidské tělo dostává svou denní...
Snadná prevence rakoviny tlustého střeva
357
Rakovina tlustého střeva se řadí v našich zeměpisných šířkách k těm nejčastějším. Gulášek se sedmi, spláchnutý pivečkem nebo dvěma, je národní tradicí. A (nejen) tato tradice stojí za smutnou statistikou onemocnění rakovinou tlustého střeva u nás.
Rakovině tlustého střeva lze předcházet a lze ji léčit, pokud je odhalena včas. Obecně platí, že muži jsou náchylnější k rozvoji...
Které ovoce je nejzdravější?
798
Otázka je jednodušší než odpověď. Co člověk to názor. Na internetu naleznete velké množství zaručených rad jaké ovoce je to nej. V našem článku se budeme věnovat ovoci, které je běžně dostupné v obchodech. Dnes je již známé průměrné množství vitamínů, minerálních látek a stopových a ostatních prvků v jednotlivých druzích ovoce. Jejich jednotlivé množství samozřejmě záleží...