Přihlásit

Stravování předků zdravější než současné?

455

Stravování po celém světě dnes není o moc zdravější než před 30 lety, uvádí nová studie. Na stupnici od 0 do 100, v hodnocení toho jak dobře lidé dodržují doporučené stravování, přičemž 0 je špatná strava (předpokládejme velkou konzumaci cukru a zpracovaného masa) a 100 představuje doporučenou rovnováhu ovoce, zeleniny, luštěnin, ořechů a celých zrn. Většina zemí by získala skóre kolem 40,3. Globálně to představuje malý, ale smysluplný, 1,5bodový zisk mezi lety 1990 a 2018, informují vědci z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tufts University v časopise Nature Food.

stravovani_predku

Tato studie je jednou z nejkomplexnějších studií, zaměřenou na celosvětovou kvalitu stravy a první, která zahrnuje děti i dospělé a také zdůrazňuje celosvětovou výzvu k podpoře zdravého stravování. Ačkoli globální zisky byly skromné, existovaly značné rozdíly v jednotlivých zemích, přičemž zásady zdravější výživy se staly populárnější ve Spojených státech, Vietnamu, Číně a Íránu a méně v Tanzanii, Nigérii a Japonsku. "Příjem luštěnin, ořechů a neškrobové zeleniny se postupem času zvýšil, ale celkové zlepšení kvality stravy bylo kompenzováno zvýšeným příjmem nezdravých složek, jako je červené zpracované maso, cukrem slazené nápoje a sodík," říká hlavní autorka Victoria Miller, hostující vědkyně z McMaster University v Kanadě, která zahájila tuto studii jako post-doktorand s Dariushem Mozaffarianem, děkanem pro politiku a Jeanem Mayerem, profesorem výživy na Friedmanově škole a hlavním autorem tohoto článku. Špatná strava je hlavní příčinou mnoha nemocí a je zodpovědná za 26 % úmrtí, kterým lze předcházet. Zatímco intervence a politiky na podporu zdravého stravování jsou naléhavě potřebné, o rozdílech v kvalitě stravy podle demografie, jako je věk, pohlaví, vzdělání nebo blízkost městských oblastí, se ví jen málo. Miller a kolegové tento rozdíl vyřešili měřením globálních, regionálních a národních stravovacích návyků mezi dospělými a dětmi ve 185 zemích na základě údajů z více než 1 100 průzkumů z Global Dietary Database, což je rozsáhlá databáze údajů o spotřebě potravin po celém světě. Pro vyhodnocení byla použita stupnice od 0 do 100. Regionálně se průměry pohybovaly od pouhých 30,3 v Latinské Americe a Karibiku až po 45,7 v jižní Asii. Průměrné skóre všech 185 zemí zahrnutých do studie bylo 40,3. Pouze 10 zemí, které představují méně než 1 procento světové populace, mělo skóre vyšší než 50. Země s nejvyšším skóre na světě byly Vietnam, Írán, Indonésie a Indie a nejnižší skóre měly Brazílie, Mexiko, Spojené státy a Egypt. Celkově ženy jedly častěji doporučenou stravu než muži a starší dospělí častěji než mladší dospělí. "Zdravé stravování bylo také ovlivněno socio-ekonomickými faktory, včetně úrovně vzdělání,"říká Miller. "Celosvětově a ve většině regionů měli vzdělanější dospělí a děti se vzdělanějšími rodiči obecně vyšší celkovou kvalitu stravy." "V průměru na celém světě byla kvalita stravy také vyšší u mladších dětí, ale pak se zhoršovala se stoupajícím věkem," dodává." To naznačuje, že rané dětství je důležitým obdobím pro intervenční strategie, které podpoří rozvoj zdravých potravinových preferencí. Vědci tvrdí, že rozsah a podrobnosti studie Nature Food umožňují výzkumníkům v oblasti výživy, zdravotnickým agenturám a tvůrcům politik lépe porozumět trendům ve stravování, které lze použít ke stanovení cílů a investicím do akcí, které podporují zdravé stravování. „Zjistili jsme, že jak příliš málo zdravých potravin, tak příliš mnoho nezdravých potravin přispívá ke globálním výzvám při dosahování doporučené kvality stravy,“ říká Mozaffarian. "To naznačuje, že různé programy jako je například zdravotní péče zaměřená na zdravou výživu, wellness programy zaměstnavatelů, vládní programy výživy a zemědělské politiky, mohou mít podstatný dopad na zlepšení výživy na celém světě." Co dodat závěrem? Snad jen to, že obecné zásady zdravé výživy a zdravého životního stylu jsou známy po desetiletí. Ovoce a zelenina v hojném množství, nepřejídat se, k tomu dostatek pohybu. Není to až tak složité. Bohužel, mnoho lidí se stále stravuje ve fast-foodech, kde pojídají nezdravé potraviny v množství větším než malé, celé to zapíjejí limonádami s obsahem cukru jako na čtyři bábovky a to vše často z pohodlí svého vozu, ze kterého ani nevylezou. To se pak naducaným tvářičkám a michelinským celoročním pneumatikám nikdo nemůže divit. Tečka.


Další články z kategorie

Chůze chrání před chronickou bolestí zad

27

vp136_zada_bbolest_jp

Rozsáhlá studie zkoumala vztah mezi chůzí a rizikem vzniku chronických problémů s dolní částí zad. Výsledky jsou nezpochybnitelné: lidé, kteří hodně chodí, mají menší bolesti zad než lidé, kteří chodí málo – přičemž důležitější je to, kolik kdo nachodí, nikoli intenzita.

„Lidé, kteří věnují chůzi více než 100 minut denně, mají o 23 procent nižší riziko problémů s dolní ...

Dobrý spánek buduje svaly, spaluje tuky a zvyšuje výkon mozku

27

vp135_spi_jp

Jak každý kulturista ví, hluboký a klidný spánek zvyšuje hladinu růstového hormonu pro budování silných svalů, kostí a spalování tuků. A jak by měl vědět každý teenager, bez dostatečného množství růstového hormonu z celonočního spánku nedosáhne svého plného potenciálu pro růst.

Ale proč nedostatek spánku – zejména jeho raná, hluboká fáze zvaná non-REM spánek – snižuje hladiny...

Metoda 30-30-30: Trendový přístup k hubnutí

59

vp130_tricet_tricet (2)

V neustále se vyvíjejícím světě wellness je internet zaplaven různými dietami, cvičením a doporučenými postupy. Mezi nejnovější trendy, které získávají na popularitě, zejména na TikToku, patří metoda 30-30-30. Tento chytlavý a přímočarý přístup upoutal pozornost milionů lidí a propaguje kombinaci příjmu bílkovin a cvičení s nízkou intenzitou, která může nabídnout trvalé výhody.

...

Jaké je nejlepší cvičení k léčbě nespavosti u starších dospělých?

338

vp124_spac

Kvalita spánku obvykle klesá s věkem. Nespavostí podle studie trpí až pětina starších lidí. Špatná kvalita spánku souvisí s řadou závažných zdravotních problémů a kognitivních poruch. Bylo provedeno více studií, zaměřených na nespavost u starších lidí a bylo zjištěno, že pravidelný pohyb a cvičení může pomoci s příznaky nespavosti. Souhrnné výsledky byly zveřejněny v časopise...