Co je Matcha čaj?
Matcha tea, po našem „mača čaj” (ne mačo...), je velmi populární. Získal velkou oblibu po celém světě zejména mezi vyznavači zdravého životního stylu. Co se skrývá za jeho názvem? Jak se vyrábí, co obsahuje a jaké konkrétní pozitivní účinky na lidské zdraví má tento čaj?
Svůj původ má v Japonsku. Vyrábí se mletím mladých čajových listů na prášek, díky tomu tento čaj obsahuje živiny z celého listu, nedochází ke ztrátě živin ani jiných výživných sloučenin a ve srovnání s jinými zelenými čaji je matcha bohatší na některé nutriční prvky. Matcha čaj má sice svůj původ v Japonsku, nicméně tento způsob úpravy se využívá všude, kde se zelený čaj pěstuje a zpracovává.
Čaj má zářivou a krásnou zelenou barvu. Díky vysokému obsahu chlorofylu připomíná svou chutí čerstvou zeleninu. Aminokyseliny v něm obsažené jsou zodpovědné za jeho sladkou chuť.
Jaké jsou zdravotní přínosy čaje Matcha?
1. Vysoký obsah antioxidantů
Antioxidační složení matchy je větší než u jiných druhů zelených čajů. Epigallocatechin Gallate (EGCG), přírodní antioxidant dostupný v matcha, je 137 krát větší než EGCG dostupný z pití klasického zeleného čaje, uvádí studie na toto zaměřené. Začleněním čaje matcha do vaší stravy se tak zvýší příjem antioxidantů, které chrání zdravé buňky těla před útokem volných radikálů a poškozením.
2. Poskytuje relaxaci
Přírodní polyfenoly, jako EGCG obsažené v čaji matcha, mají sedativní vlastnosti. Pomáhají mysli relaxovat a zklidňovat a také zlepšují kvalitu spánku. Koncentrace L-theaninu, aminokyseliny, je v matcha pětkrát vyšší než v jiných odrůdách čaje. Tato aminokyselina způsobuje tvorbu alfa vln v mozku, což pomáhá mysli relaxovat, aniž by způsobovala ospalost.
3. Předchází rakovině
Polyfenoly přítomné v zeleném čaji matcha chrání před rakovinou tím, že omezují růst a množení rakovinných buněk. EGCG má schopnost potlačit růst nádoru blokováním průtoku krve směrem k nádoru, což jinak napomáhá růstu nádoru. Oxidační stres je spojen se vznikem a progresí rakoviny. Matcha čaj, který je bohatým zdrojem antioxidantů, bojuje proti oxidativnímu stresu a chrání tak před vznikem rakoviny.
Hořká čokoláda vs. mléčná čokoláda vs. bílá čokoláda
399
Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.
Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit...
Zdravotní benefity rybího masa
370
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...
Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku
39
Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních...