Přihlásit

Zdravotní benefity konzumace lososa

584

Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.

nazev_clanku
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12, vitamín D, vitamín B6 a niacin. Losos také obsahuje minerály, jako je selen, draslík, vápník a fosfor. Obsahuje také kyselinu pantotenovou, cholin a biotin. Obsah mastných kyselin a bílkovin v lososu se u různých druhů liší. Obsah omega 3 mastných kyselin se pohybuje od asi 700 do 1800 mg na přibližně 100 g hmotnosti, přičemž na prvním místě seznamu je losos chovaný na lososových farmách, u nás by jsme tyto farmy pojmenovali jako sádky. Zdravotní přínosy lososa Zdravé srdce Bohaté koncentrace omega 3 mastných kyselin v lososu velmi prospívají celkovému kardiovaskulárnímu zdraví, zejména srdci. Bylo prokázáno, že konzumace těchto kyselin je spojena se sníženým rizikem mnoha srdečních onemocnění, včetně mrtvice, srdečního infarktu , vysokého krevního tlaku a zvýšené koncentrace triglyceridů v krvi. Jejich příjem také pomáhá regulovat nepravidelný srdeční tep a posiluje srdeční svaly. Omega 3 mastné kyseliny pomáhají snižovat zánět a tím snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění . Přítomnost esenciálních aminokyselin v lososu napomáhá regeneraci poškozených tepen a srdečních stěn. Pomáhají také při snižování hladiny cholesterolu a regulují krevní tlak. Zdravé oči Zařazení lososa do pravidelné stravy pomáhá zlepšit zdraví očí, což je další zdravotní přínos omega 3 mastných kyselin a aminokyselin, které jsou v něm obsaženy. Jejich konzumace pomáhá snižovat riziko makulární degenerace a chronického suchého oka. Bylo prokázáno, že 2 - 4 porce lososa týdně mají výrazné pozitivní účinky proti těmto očním onemocněním. Lidé, kteří zařazují lososa do své stravy pravidelně, mají lepší zrak. Snížení rizika rakoviny Omega 3 mastné kyseliny jsou také spojovány se sníženým rizikem různých typů rakoviny. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, které je bohaté na mastné kyseliny výrazně snižuje riziko rakoviny, jako je rakovina tlustého střeva, rakovina prsu, rakovina prostaty a rakovina související s krví včetně leukémie. Doporučuje se zařadit do jídelníčku jednu porci lososa týdně pro lepší prevenci před těmito rakovinami. Zlepšení paměti a zdraví mozku Losos je často označován jako „ potrava pro mozek “. Zlepšuje kognitivní schopnosti, navozuje dobrý spánek, zlepšuje paměť a snižuje riziko Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby v pozdějších fázích života. Aminokyseliny, vitamíny A, D a selen obsažené v lososu pomáhají snižovat zánět, zpomalují stárnutí nervových buněk a zabraňují poškození nervů, uvolňují mozkové nervy a působí jako antidepresiva. Neuroprotektin D1 je speciální sloučenina, která se připisuje snížení zánětu v mozkové tkáni a zlepšuje kognitivní funkce. Studie naznačují, že lidé konzumující lososa jsou inteligentnější než ti, kteří lososa nekonzumují. Posílení kostí, kloubů a svalů Omega 3 mastné kyseliny výrazně snižují záněty kloubů. Další bioaktivní sloučeninou přítomnou v lososu je kalcitonin, který podporuje strukturu chrupavky a vyrovnává množství kolagenu a minerálů v kostech. Tyto bioaktivní peptidy pracují v rezonanci s omega 3 mastnými kyselinami a poskytují protizánětlivé účinky pro kosti a svaly. Regulace hladiny inzulínu Losos je bohatý na omega 3 mastné kyseliny, vitamín D a selen. Tato neobvyklá kombinace základních živin plní důležitou funkci regulace hladiny inzulínu v krvi. Pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi tím, že napomáhá procesu vstřebávání cukru v krvi, čímž snižuje riziko cukrovky. Pravidelný příjem lososa ve stravě zlepšuje tělesný metabolismus a zvyšuje vstřebávání živin v těle. Další zdravotní přínosy: Rybí olej z lososa zlepšuje kvalitu vlasů, díky nimž jsou lesklé a husté. Zlepšuje celkový stav pokožky (i nehtů) a očí. Losos je velmi bohatý na bílkoviny a jeho konzumace napomáhá hubnutí. Lososa lze také zvolit jako skvělou dětskou výživu poskytující všechny životně důležité živiny potřebné pro růst batolat. Volně žijící losos se doporučuje konzumovat bez kůže. Kontaminanty, jako je rtuť, jsou přítomny v kůži. Při výběru lososa pamatujte že, čím je ryba větší, tím je zdravější. Fotka od Yuna Kim z Pixabay

Autor:

Další články z kategorie

Mandlové mléko - vlastnosti a výhody

578

vp87_losol benefity

Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.

Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...

Dýňová semínka a jejich vliv na zdraví

614

vp87_losol benefity

V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...

Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku

168

vp87_losol benefity

Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních...

Čokoláda a trvale udržitelný rozvoj

799

vp87_losol benefity

Výzkumy ukazují, že evropští zákazníci jsou stále více hladoví po čokoládě a jsou ochotni platit za produkty, které jsou získávány zodpovědně ve vztahu ke zdrojům.

Když přijde na čokoládu, kakao a výrobky z nich, trvalá udržitelnost jejich zdrojů získává na důležitosti. Stále více ovlivňuje zákazníkovo rozhodnutí při nákupu a také vnímání značky, kterou kupují. Nový výzkum...