Hořká čokoláda vs. mléčná čokoláda vs. bílá čokoláda
Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.
Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři – ČOKOLÁDU! Ať už se cítíte v depresi, osamělí nebo je venku špatné počasí, někdy jediným receptem, který potřebujete, je více čokolády. Aby potěšila vaši mysl a smysly.
Většina z nás dbá na své zdraví a cítí se provinile, když si dopřává jakýkoli chutný čokoládový požitek, ale co možná víte nebo ne, je, že kakaové boby, z nichž se čokoláda vyrábí, mají ve skutečnosti určité zdravotní přínosy. Klíčem je samozřejmě umírněnost. Nezřízené pojídání čokolády může vést k nárůstu hmotnosti. Různé druhy čokolády mají různé nutriční hodnoty. A podobně jako nealkoholické červené víno je i čokoláda bohatým zdrojem bioflavonoidů. Je známo, že antioxidanty a flavonoidy v čokoládě snižují riziko rakoviny a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu.
Jak se vyrábí čokoláda?
Čokoláda se primárně vyrábí z kakaových bobů, které rostou na kakaovníku ve Střední a Jižní Americe a také v některých částech Karibiku a Afriky. Kakaový bob ve své neupravené formě je extrémně hořký, proto musí být zpracován, aby byl chutný. Kakaové boby se nejprve praží při vysokých teplotách, aby se rozvinula čokoládová chuť, poté se vyloupou a zkapalní do husté kapaliny zvané čokoládový likér. Ten obsahuje pouze čokoládovou sušinu a bohaté, krémové kakaové máslo. Způsob zpracování kakaových bobů také ovlivňuje jejich nutriční hodnotu.
Hořká čokoláda
Zdravotní benefity konzumace lososa
494
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...
Vejce a jejich vliv na zdraví
435
Vejce jsou považovány za nejvýživnější a nejlevnější dostupnou potravinu. Jsou doslova nabité živinami. Obsahují bílkoviny, nezbytné vitamíny a minerály. Jedno vejce přidá pouze 80 kalorií k vaší denní potřebě kalorií a jen asi pět gramů tuku. Vejce obsahují bílkoviny nejvyšší kvality ze všech potravin a jsou lehce stravitelné. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro...
Zázvor a jeho vliv na zdraví
487
Zázvor je koření hojně vyžívané zejména v asijských kuchyních. Zázvor však není jen pouhé koření. Má některé jedinečné vlastnosti, jeho zdravotní přínos je značný a v asijském lidovém léčitelství má nezastupitelnou roli. Je běžně a snadno dostupný, čerstvý zázvor lze koupit téměř v každém obchodě s potravinami.
Díky jeho snadné dostupnosti může jeho blahodárného vlivu...
Top 12 nebezpečných potravinářských přídatných látek
409
Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové...