Hořká čokoláda vs. mléčná čokoláda vs. bílá čokoláda
Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.
Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit něco, co vám vykouzlí úsměv na tváři – ČOKOLÁDU! Ať už se cítíte v depresi, osamělí nebo je venku špatné počasí, někdy jediným receptem, který potřebujete, je více čokolády. Aby potěšila vaši mysl a smysly.
Většina z nás dbá na své zdraví a cítí se provinile, když si dopřává jakýkoli chutný čokoládový požitek, ale co možná víte nebo ne, je, že kakaové boby, z nichž se čokoláda vyrábí, mají ve skutečnosti určité zdravotní přínosy. Klíčem je samozřejmě umírněnost. Nezřízené pojídání čokolády může vést k nárůstu hmotnosti. Různé druhy čokolády mají různé nutriční hodnoty. A podobně jako nealkoholické červené víno je i čokoláda bohatým zdrojem bioflavonoidů. Je známo, že antioxidanty a flavonoidy v čokoládě snižují riziko rakoviny a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu.
Jak se vyrábí čokoláda?
Čokoláda se primárně vyrábí z kakaových bobů, které rostou na kakaovníku ve Střední a Jižní Americe a také v některých částech Karibiku a Afriky. Kakaový bob ve své neupravené formě je extrémně hořký, proto musí být zpracován, aby byl chutný. Kakaové boby se nejprve praží při vysokých teplotách, aby se rozvinula čokoládová chuť, poté se vyloupou a zkapalní do husté kapaliny zvané čokoládový likér. Ten obsahuje pouze čokoládovou sušinu a bohaté, krémové kakaové máslo. Způsob zpracování kakaových bobů také ovlivňuje jejich nutriční hodnotu.
Hořká čokoláda
Mandlové mléko - vlastnosti a výhody
448
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...
Zdravotní benefity rybího masa
373
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...
Rajčata a zdraví
449
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....
Pomeranče a zdraví
462
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...