Zdravotní benefity rybího masa
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin.
Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od dětského astmatu po rakovinu prostaty.
Pravidelná konzumace ryb může snížit riziko různých onemocnění a poruch, zejména:
Astma
U dětí, které jedí ryby, může být menší pravděpodobnost vzniku astmatu.
Mozek a oči
Ryby bohaté na omega 3 mastné kyseliny mohou přispívat ke zdraví mozkové tkáně a sítnice oka.
Rakovina
Omega 3 mastné kyseliny v rybách mohou snížit riziko mnoha typů rakoviny o 30 až 50 procent, zejména dutiny ústní, jícnu, tlustého střeva, prsu, vaječníků a prostaty.
Kardiovaskulární onemocnění
Konzumace ryb každý týden snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice tím, že snižuje krevní sraženiny a záněty, zlepšuje elasticitu cév, snižuje krevní tlak, snižuje hladinu krevních tuků a zvyšuje „dobrý“ cholesterol.
Mandlové mléko - vlastnosti a výhody
448
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje...
Rajčata a zdraví
449
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....
Pomeranče a zdraví
462
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...
Zdravotní benefity konzumace lososa
494
Losos je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů bílkovin, důležitých aminokyselin a omega 3 mastných kyselin. Obsahuje také relativně menší množství omega 6 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že pravidelná konzumace lososího masa, má příznivé účinky na celkový kardiovaskulární systém, oči a mozek.
Losos je také bohatý na důležité vitamíny a minerály. Jsou to zejména vitamín B12,...