Přihlásit

Vejce a jejich vliv na zdraví

435

Vejce jsou považovány za nejvýživnější a nejlevnější dostupnou potravinu. Jsou doslova nabité živinami. Obsahují bílkoviny, nezbytné vitamíny a minerály. Jedno vejce přidá pouze 80 kalorií k vaší denní potřebě kalorií a jen asi pět gramů tuku. Vejce obsahují bílkoviny nejvyšší kvality ze všech potravin a jsou lehce stravitelné. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro zdravé tělesné funkce.

vejce

Bohaté na živiny jsou bílek i žloutek. Vaječný žloutek navíc obsahuje cholesterol, vitamíny rozpustné v tucích a esenciální mastné kyseliny. Máte-li vysokou hladinu cholesterolu, můžete žloutky vynechat a využívat nutriční hodnotu bílku, který je také plný živin. Vaječný bílek obsahuje značný podíl vaječných bílkovin. Má nízký obsah kalorií a neobsahuje tuk. Kromě bílkovin obsahuje také sodík, folát, selen, vápník, hořčík, fosfor a draslík. Vaječný žloutek obsahuje cholesterol, což je nasycená tuková část vejce. Obsahuje také vitamíny rozpustné v tucích, esenciální mastné kyseliny a další živiny. Jedno vařené vejce obsahuje: vitamín A, vitamín B5, vitamín B12, vitamin B2, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín B6, fosfor, selen, vápník a zinek. Na jedno vajíčko slušný výkon. Vliv vajec na zdraví: Chrání zrak Vejce obsahují lutein a zeaxanthin, dvě důležité fytochemikálie, které mají antioxidační vlastnosti. Tyto dva antioxidanty chrání oči před poškozením spojeným s vystavením se UV záření. Vývoj mozku Vaječné žloutky obsahují cholin, důležitou složku, která pomáhá při vývoji mozku. Je také nezbytný pro další metabolické procesy. Je důležitý pro správnou funkci jater a srdce. Cholin hraje klíčovou roli v normálním fungování všech buněk v těle a zajišťuje strukturální vývoj a signalizační funkce buněčných membrán. Rozvoj funkce paměti u novorozenců Při konzumaci během těhotenství pomáhá cholin následně zlepšit paměť u novorozenců. Hubnutí Vejce jsou výživná a obsahují bílkoviny nejvyšší kvality. Jedno vejce obsahuje více než 6 g bílkovin, což odpovídá 13 % doporučené denní dávky. Protein přítomný ve vejcích pomáhá budovat svaly a udržuje pocit sytosti po delší dobu. Vaječný protein je prospěšný pro budování svalové síly u dětí a dospělých, zatímco u starších zabraňuje ztrátě svalové hmoty související s věkem. Studie prokázaly, že konzumace vajec ke snídani snižuje hlad a potřebu kalorií během dne. Vaječná bílkovina nezvyšuje hladinu krevního cukru nebo inzulínu. Pokožka Biotin a selen obsažené ve vejcích poskytují pokožce komplexní ochranu. Stav kůže se zlepšuje díky vitaminu A. Selen chrání pokožku před oxidačním poškozením. Antioxidanty Vejce obsahují různé antioxidanty včetně vitamínu A, luteinu a zeaxantinu. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které vznikají v důsledku buněčného metabolismu a jsou zodpovědné za rakovinu a srdeční choroby. Cholesterol Cholesterol přítomný ve vejcích příliš neovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Hladinu cholesterolu v těle ovlivňují především nasycené a trans-tuky, které konzumujeme v různých šmakuládách. Nejzdravější variantou konzumace vajec, jsou vejce vařená. Přibližné nutriční hodnoty na 100 gramů vajec: Protein - 10,9 g Tuk - 0,4 g Sacharidy - 0,7 g Vápník 7 mg - 0,7 % denní hodnoty Měď 0,02 mg - 1,15 % denní hodnoty Železo 0,08 mg - 0,44 % denní hodnoty Hořčík 11 mg - 2,75 % denní hodnoty Mangan 0,01 mg - 0,55 % denní hodnoty Fosfor 15 mg - 1,5 % denní hodnoty Draslík 163 mg - 4,66 % denní hodnoty Fotka od Moira Nazzari z Pixabay


Další články z kategorie

Hořká čokoláda vs. mléčná čokoláda vs. bílá čokoláda

402

uvod

Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.

Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit...

Zdravotní benefity rybího masa

370

vp100_ryby benefity (2)

Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.

Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...

Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku

41

vp132_sladidla_mozek (1)

Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních...