Sladidla v nápojích zrychlují stárnutí mozku
Některé náhražky cukru mohou mít neočekávané důsledky pro dlouhodobé zdraví mozku, uvádí studie publikovaná v časopise Neurology, lékařském časopise Americké akademie neurologie, z 3. září 2025. Rozsáhlá brazilská studie, která sledovala více než 12 000 dospělých středního věku, zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce umělých sladidel – běžně se vyskytujících v dietních limonádách, ochucených vodách a zpracovaných svačinách – zaznamenali výrazně rychlejší pokles paměti a myšlenkových schopností.
Nejsilnější dopad byl pozorován u lidí mladších 60 let a u diabetiků. Studie zkoumala sedm nízkokalorických a nekalorických sladidel a zjistila, že lidé, kteří konzumovali nejvyšší množství, zaznamenali rychlejší pokles myšlení a paměti ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nejnižší množství. Souvislost byla ještě silnější u lidí s cukrovkou.
Umělá sladidla zkoumaná ve studii byla aspartam, sacharin, acesulfam-K, erythritol, xylitol, sorbitol a tagatóza. Tato sladidla se nacházejí hlavně v ultra zpracovaných potravinách, jako je ochucená voda, limonády, energetické nápoje, jogurt s příchutí a nízkokalorické dezerty. Některá se také používají jako samostatné sladidlo.
Top 12 nebezpečných potravinářských přídatných látek
409
Průmyslově zpracované potraviny se v dnešní době staly standardem. Mnohé z nich jsou doslova nabité nebezpečnými potravinářskými přísadami, které způsobují zdravotní problémy a komplikace. V tomto článku se dozvíte, jak mohou tyto nebezpečné látky a sloučeniny ovlivnit vaše zdraví. Pokud se jim budete co nejvíce vyhýbat, můžete tak významně snížit riziko vzniku problémů oběhové...
Hořká čokoláda vs. mléčná čokoláda vs. bílá čokoláda
402
Život je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, co tě čeká. A to, co najdete, by vás mohlo skutečně překvapit – sladké, delikátní a oh tak uspokojující!!! Stejně jako fáze života jsou některé čokolády sladké i hořké, světlé či tmavé. Všechny však mají jedno společné. Jsou vynikající.
Pokud peníze „mluví“, pak čokoláda „zpívá“. Štěstí si přeci nekoupíte, ale můžete si koupit...
Zdravotní benefity rybího masa
373
Že je pravidelná konzumace rybího masa požehnáním pro zdraví, není v dnešní době žádné tajemství. Je vědecky podložené a dokázané, že pravidelná konzumace rybího masa pomáhá předcházet mnoha závažným nemocem.
Ryby mají nízký obsah tuku, vysoký obsah bílkovin a jsou vynikajícím zdrojem omega 3 mastných kyselin. Jedna nebo dvě porce týdně – může snížit riziko onemocnění od...