Mandlové mléko - vlastnosti a výhody
Mandlové mléko je nápoj běžně používaný místo klasického kravského mléka. Vyrábí se opékáním a mletím mandlí a jejich následným smícháním s pitnou vodou. Mandlové mléko bývá obohaceno o některé vitamíny a minerály, které se v nápoji přirozeně nevyskytují.
Bylo zjištěno, že mandlové mléko je prospěšnější než mléko mléčné, protože se mnohem méně zpracovává a obsahuje značné množství přirozeně se vyskytujících živin.
Mandlové mléko má řadu výhod:
• Pro ty, kteří chtějí zhubnout, je mandlové mléko skvělou volbou. 200 ml mandlového mléka (bez přidaného cukru) obsahuje pouze 60 kalorií. To je mnohem méně než kalorická hodnota stejného množství odstředěného mléka.
• Obsahuje značné množství vápníku, který pomáhá zlepšovat a udržovat zdraví kostí. Jeden šálek mandlového mléka poskytuje asi 300 mg vápníku.
• Je dobrým zdrojem vitaminu A, D a E. Jeden šálek mandlového mléka poskytuje 10 % požadované denní dávky pro vitamin A, 50 % doporučené denní dávky vitaminu E a 25 % doporučené denní dávky vitaminu D. Vitamin A a E jsou vynikající antioxidanty, posilují imunitní systém a chrání tělesné tkáně před poškozením. Vitamin D je životně důležitý pro vstřebávání vápníku a to pomáhá zlepšit zdraví kostí.
• Mandlové mléko je dobrým zdrojem omega mastných kyselin, které zlepšují zdraví srdce.
• Ve srovnání s běžným a sójovým mlékem obsahuje mandlové mléko méně draslíku a fosforu. To je obrovský přínos pro lidi s chronickým nebo akutním onemocněním ledvin, protože tyto živiny musí být omezeny.
Dýňová semínka a jejich vliv na zdraví
486
V posledních letech celosvětově roste potřeba nutričně zdravých a udržitelných rostlinných potravin. Dýně a zejména dýňová semínka jsou přesně takovou potravinou. Dýňová semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, nenasycených mastných kyselin, minerálů a vitamínů. Jejich zdravotní přínosy jsou vědecky podložené. Mají antioxidační, protizánětlivé, antidiabetické,...
Avokádo zbavuje ženy břišního tuku
476
Pokud ženy zařadí avokádo do svého každodenního jídelníčku, mají dobrou šanci zbavit se nechtěného břišního tuku. Pravidelná konzumace avokáda u žen také snižuje riziko diabetu 2. typu. To tvrdí studie na University of Illinois Urbana-Champaign, publikovaná v Journal of Nutrition. U mužů tyto výhody, bohužel, prokázány nebyly.
Avokádo je plné zdravých tuků a vlákniny což znamená, že...
Pomeranče a zdraví
462
Pomeranče jsou nejrozšířenější ze všech citrusových plodů zejména díky jejich úžasné chuti. Sladký pomeranč je skutečná pochoutka. Pomeranče mají široké možnosti využití a to nejen v kuchyni, kdy jsou nejčastěji konzumovány čerstvé, ale nacházejí své uplatnění i v kosmetice. Pleťové masky, obsahující pomerančové aroma voní téměř chutně. S takovou maskou bude i vaše tchýně k ...
Rajčata a zdraví
449
Rajče neboli rajské jablko je oblíbená zelenina s vysokým obsahem antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou sladká šťavnatá a zdravá. Nebo lépe řečeno, měla by být...V kuchyni mají všestranné využití. Konzumovat je lze buďto samotná nebo jako součást různých druhů jídel.Vhodná jsou do omáček, polévek či salátů. Pro mnohé je rajská polévka nebo omáčka vrcholnou gastronomickou pochoutkou....