Přihlásit

Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu

Střední

4 a více porcí

45 - 60 minut

Celá ČR

The Žrout
1416
Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu – Střední recept z Česko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu
  • Postup

    1 - Ze surovin na nálev si vytvoříme nálev, který přivedeme k varu alespoň 10 minut ho povaříme a necháme 4 - 5 hodin vyluhovat. Do sklenic naskládáme dle chuti kolečka cibule a mrkve se špetkou estragonu. Do každé sklenice můžete přidat ještě trošku kopru. Okurky zalijeme nálevem, který před použitím trochu ohřejem (nesmí se znovu vařit, takže asi tak na 80 stupňů). Sklenice sterilujeme v troubě předehřáté na 85 stupňů 25 minut. Já sklenice vždy naskládám do pekáče, do kterého dám ještě trochu vody. Sterilované sklenice vyndáme z trouby a obrátíme je dnem nahoru do druhého dne. Okurky budou k jídlu za několik měsíců.A na kolik sklenic to je? Těžko říct, záleží na velikosti okurek, ale přibližně je to asi na 15 klasických zavařovacích sklenic. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na nálev

    3,7 l vody
    1 l 8% octa
    3 bobkové listy
    5 hřebíčků
    3/4 lžičky mletého černého pepře
    1/4 lžičky mletého nového koření
    3 lžičky hořčičných semínek
    100 g soli
    500 - 600 g cukru
    1 celý nasekaný kopr

    Do sklenic

    cibule
    mrkev
    trochu kopru
    špetka estragonu