Přihlásit

Růžové zelí

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Praha

The Žrout
72
Jak uvařit růžové zelí? Snadné recept, připravený za 60 - 90 minut

Dnes je: 9.10. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Růžové zelí – ilustrační foto
  • Náhled receptu Růžové zelí
  • Postup

    Netradiční a snadný recept na zelí, s typickou barvou a jedinečnou, labužnickou chutí. Je vhodné jako samostatný salátový pokrm, skvěle se hodí k jakémukoli masu.

    1 - Červenou řepu omyjeme, povaříme 30 minut ve vroucí vodě, necháme vychladnout, pak ji oloupeme a nastrouháme. Tento vývar vylejeme. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka a česnek na tenké plátky. Na vaření zeleniny je ideální mít větší hrnec. Do něj vložíme zelí a cibuli, podlijeme trochou vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Poté přidáme nastrouhanou řepu a česnek nakrájený na plátky a povaříme vše ještě 7 minut. Zeleninu také dobře promícháme. Takto uvařenou zeleninu scedíme, ale vývar z ní nevyléváme. Uvařenou zeleninu necháme zcela vychladnout. 2 - Z vývaru po zelenině si odlejeme 1,5 l, přidáme všechny ostatní předepsané suroviny na nálev, dobře vše promícháme, přivedeme k varu a povaříme 7 minut. Nálev necháme také zcela vychladnout. Vychladlou zeleninu vložíme do sklenic, zalijeme nálev, pevně utáhneme víčka a sterilujeme v troubě předehřáté na 90 stupňů 20 minut. Sklenice vyndáme, poklepeme na víčka a položíme je na utěrku dnem nahoru. Takto necháme sklenice přes noc. Růžové zelí nechte 3 týdny až 1 měsíc odležet ve špajzu nebo ve slepě. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na zelí:

    2 kg bílého hlávkového zelí
    1 kg červené řepy
    400 g cibule
    3 větší stroužky česneku

    Na nálev

    1,5 l vývaru ze zeleniny v předpisu
    400 ml 8% octa
    320 g cukru
    2 lžíce soli