Růžové zelí
Snadné
4 a více porcí
60 - 90 minut
Praha
73
.jpg)
0
Postup
Netradiční a snadný recept na zelí, s typickou barvou a jedinečnou, labužnickou chutí. Je vhodné jako samostatný salátový pokrm, skvěle se hodí k jakémukoli masu.
1 - Červenou řepu omyjeme, povaříme 30 minut ve vroucí vodě, necháme vychladnout, pak ji oloupeme a nastrouháme. Tento vývar vylejeme. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka a česnek na tenké plátky. Na vaření zeleniny je ideální mít větší hrnec. Do něj vložíme zelí a cibuli, podlijeme trochou vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Poté přidáme nastrouhanou řepu a česnek nakrájený na plátky a povaříme vše ještě 7 minut. Zeleninu také dobře promícháme. Takto uvařenou zeleninu scedíme, ale vývar z ní nevyléváme. Uvařenou zeleninu necháme zcela vychladnout. 2 - Z vývaru po zelenině si odlejeme 1,5 l, přidáme všechny ostatní předepsané suroviny na nálev, dobře vše promícháme, přivedeme k varu a povaříme 7 minut. Nálev necháme také zcela vychladnout. Vychladlou zeleninu vložíme do sklenic, zalijeme nálev, pevně utáhneme víčka a sterilujeme v troubě předehřáté na 90 stupňů 20 minut. Sklenice vyndáme, poklepeme na víčka a položíme je na utěrku dnem nahoru. Takto necháme sklenice přes noc. Růžové zelí nechte 3 týdny až 1 měsíc odležet ve špajzu nebo ve slepě. Dobrou chuť.