Čalamáda ze zelí a paprik
Snadné
4 a více porcí
60 - 90 minut
Celá ČR
186
.jpg)
0
Postup
Co udělat ze zelí a paprik? Čalamáda je skvělou volbou. Hodí se ke grilovaným masům nebo jako samostatná salátová příloha. Tento recept je snadný, rychlý, zdravý a zvládne ho úplně každý.
1 - Zelí nakrouhejte na nudličky, papriky očistěte od semínek a bílých proužků a nakrájejte je na nudličky. Cibuli na struhadle nastrouhejte na kolečka. Budete potřebovat větší hrnec. Nakrájenou zeleninu ve velké míse dobře promíchejte a vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Když se zelenina začne vařit, a po vložení to není hned, vařte zeleninu 3 minuty. Poté ji sceďte, ale vývar ze zeleniny nevylévejte, použijete ji na nálev, který tak bude mnohem chutnější. Zeleninu rozložte ideálně do velkého pekáče, hrnce apod. a nechte zcela vychladnout. Chladnutí urychlíte občasným, ale pravidelným promícháním zeleniny. 2 - Připravte si nálev. Vložte do hrnce všechny předepsané suroviny, přiveďte k varu a povařte nálev 5 minut a nechte ho také vychladnout. Vychladlou zeleninu naskládejte do sklenic a zalijte nálevem. Poté sklenice dobře uzavřete. Čalamádu sterilujeme 20minut v troubě předehřáté na 100 stupňů. Poté sklenice vyndejte, lehce poklepte na víčka a otočte sklenice dnem vzhůru. takto je nechte přes noc stát, ideálně na utěrce. Čalamádu nechte měsíc odležet ve špajzu nebo ve slepě apod. A to je vše. Dobrou chuť. Tip: čalamádu si můžete vylepšit přidáním koření, které máte rádi.