Přihlásit

Čalamáda ze zelí a paprik

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Celá ČR

Beruska21
184
Čalamáda ze zelí a paprik – Snadné Česko recept, zvládnete za 60 - 90 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Recept: Čalamáda ze zelí a paprik
  • Čalamáda ze zelí a paprik – ilustrační foto
  • Postup

    Co udělat ze zelí a paprik? Čalamáda je skvělou volbou. Hodí se ke grilovaným masům nebo jako samostatná salátová příloha. Tento recept je snadný, rychlý, zdravý a zvládne ho úplně každý.

    1 - Zelí nakrouhejte na nudličky, papriky očistěte od semínek a bílých proužků a nakrájejte je na nudličky. Cibuli na struhadle nastrouhejte na kolečka. Budete potřebovat větší hrnec. Nakrájenou zeleninu ve velké míse dobře promíchejte a vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou. Když se zelenina začne vařit, a po vložení to není hned, vařte zeleninu 3 minuty. Poté ji sceďte, ale vývar ze zeleniny nevylévejte, použijete ji na nálev, který tak bude mnohem chutnější. Zeleninu rozložte ideálně do velkého pekáče, hrnce apod. a nechte zcela vychladnout. Chladnutí urychlíte občasným, ale pravidelným promícháním zeleniny. 2 - Připravte si nálev. Vložte do hrnce všechny předepsané suroviny, přiveďte k varu a povařte nálev 5 minut a nechte ho také vychladnout. Vychladlou zeleninu naskládejte do sklenic a zalijte nálevem. Poté sklenice dobře uzavřete. Čalamádu sterilujeme 20minut v troubě předehřáté na 100 stupňů. Poté sklenice vyndejte, lehce poklepte na víčka a otočte sklenice dnem vzhůru. takto je nechte přes noc stát, ideálně na utěrce. Čalamádu nechte měsíc odležet ve špajzu nebo ve slepě apod. A to je vše. Dobrou chuť. Tip: čalamádu si můžete vylepšit přidáním koření, které máte rádi.

    Suroviny

    Na čalamádu

    1 větší hlávka bílého zelí (3 až 4 kg)
    1 kg různobarevných paprik (ale vždy dejte i červené)
    1 kg cibule

    Na nálev

    1 sáček Deka
    110 g cukru
    2 l vyvařené šťávy ze zeleniny
    0,5 l 8% octa
    2 lžíce hořčičných semínek