Přihlásit

Čalamáda s vůní čtyř pepřů

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Praha

Beruska21
1165
Čalamáda s vůní čtyř pepřů – Snadné Česko recept, zvládnete za 30 - 45 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Čalamáda s vůní čtyř pepřů – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Zelí nakrouháme na jemno, celer nakrájíme na hranolky, které ještě přepůlíme. Papriky nakrájíme na nudličky a cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na tenká kolečka. Houby nakrájíme na čtvrtky. 2 - Celer uvaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme a vývar nevyléváme. Očištěné houby nakrájíme na čtvrtky a uvaříme je v osolené vodě. Stačí je nechat přejít 5 minut varem. Vývar nevyléváme. Zelí a papriky podlijeme 1 l osolené vody, přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Scedíme a vývar nevyléváme. 3 - Vývary slijte do jednoho hrnce a dobře je promíchejte. Je pravděpodobné, že vám vývar zbyde a můžete ho potom použít k dalšímu zavařování. Všechnu zeleninu necháme vychladnout tak, aby se s ní dalo pracovat. Odlijte si předepsaných 1,5 litru vývaru, přidejte všechny ostatní předepsané suroviny na lák, přiveďte vše k varu a za občasného promíchání povařte lák 5 minut.Potom ve velké míse nebo hrnci důkladně promíchejte všechnu zeleninu i s houbami a cibulí. Na dno každé sklenice (klasické okurkové) vložte předepsané koření. Přidejte promíchanou zeleninu a zalijte ji lákem. Víčka pevně utáhněte. Sklenice vkládáme do hrnce s vroucí vodou a povaříme je vždy 10 minut. Tím je sterilizace jistá. Sklenice vyndejte z hrnce obraťte je na utěrku víčky dolů a takto je nechte jeden den. Hotovou čalamádu nechte odležet nějaký ten pátek ideálně ve sklepě. A pak si již jen užívejte tuto labužnickou pochoutku. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Zelenina

    1 kg krouhaného zelí
    1 kg paprik
    500 g celeru
    500 g cibule
    1 kg hub

    Na nálev

    1,5 l vývaru ze zeleniny a hub
    200 ml slunečnicového oleje
    200 ml octa
    200 g cukru
    50 g soli

    Do každé sklenice

    7 kuliček ze čtyřbarevného balení pepřů
    2 kuličky nového koření
    2 hřebíčky
    1/2 lžičky hořčičného semínka