Přihlásit

Dunajský salát

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Maďarsko

The Žrout
1644
Jak uvařit dunajský salát ? Snadné recept, připravený za 45 - 60 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Dunajský salát  – ilustrační foto
  • Recept: Dunajský salát
  • Postup

    1 - Nejprve si připravíme zeleninu, budete na ni potřebovat opravdu velkou mísu nebo hrnec. Cibuli nakrájíme (nastrouháme) na kolečka. Okurky nebo cukety oloupeme rozpůlíme a znovu po délce přepůlíme. Potom je nakrájíme na asi 3 cm špalíčky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Papriky nakrájíme na nudličky, které v půlce ještě přepůlíme. Všechnu zeleninu dobře promícháme ve velké míse nebo hrnci. Zeleninou naplníme sklenice. 2 - Z předepsaných surovin si připravíme nálev, přidáme šťávu která zbyla v míse po zelenině, přivedeme ho k varu, stáhneme plamen a povaříme 15 minut pod pokličkou. Kolik budeme nálevu potřebovat také záleží na tom, kolik jsme dali do sklenic zeleniny. Je možné, že nálev budete muset dělat dvakrát. Víka u sklenic dobře utáhneme a sterilujeme varem v horké vodě v hrnci nebo zavařovacím hrnci 5 minut. Po sterilizaci otočte sklenice dnem nahoru a nechte je tak do druhého dne. Tento vynikající salát nechte pár měsíců odležet, klasicky ve sklepě nebo špajzu. Toto množství je na 12 - 14 okurkových sklenic, samozřejmě záleží na množství zeleniny v jednotlivých sklenicích. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Na salát

    2 kg rajčat
    2 kg polních okurek nebo cuket
    2 kg cibule
    2 kg paprik

    Na nálev

    600 ml vody
    300 ml 8% octa
    200 ml oleje
    300 g cukru
    150 g soli
    1 lžička celého černého pepře
    1 lžička celého nového koření
    3 bobkové listy