Přihlásit

Sterilované zelí se zeleninou a houbami

Snadné

4 a více porcí

60 - 90 minut

Celá ČR

Beruska21
1484
Sterilované zelí se zeleninou a houbami  – Snadné Česko recept, zvládnete za 60 - 90 minut

Dnes je: 4.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Sterilované zelí se zeleninou a houbami
  • Postup

    1 - Houby nakrájíme na čtvrtky nebo půlky a povaříme je v osolené vodě s trochou kyseliny citronové 3 - 5 minut, dle pevnosti hub. Vývar nevyléváme. Celer nakrájíme na tenčí špalíčky, zelí nakrouháme a papriky nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme-nastrouháme na kolečka. V osolené vodě nejprve uvaříme celer aby změknul. Celer vyndáme, vývar necháme a vložíme do něj papriky a zelí. Povaříme 7 minut , vyndáme zeleninu a necháme ji vychladnout tak aby jsme ji mohli promíchat(celer, papriky a zelí) a naskládat do sklenic. Vývar z hub a zeleniny smícháme, přidáme suroviny na nálev, promícháme a necháme vše přejít 5 minut varem. 2 - Na dno každé sklenice (myšleno klasická okurková) vložíme 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření, 5 - 6 kuliček celého černého pepře a 1/2 lžičky hořčičného semínka. Zeleninu skládáme do sklenic po vrstvách, nejprve cibulové kroužky, potom smíchanou zeleninu, houby a navrch znovu cibulové kroužky. Zalijeme lákem, utáhneme víčka a sterilizujeme 40 minut při teplotě 95 stupňů. Dobrou chuť.

    Suroviny

    Zelenina

    1,2 - 1,4 kg bílého hlávkového zelí
    800 g větších žampionů nebo hub dle vlastní chuti
    800 g červených a zelených paprik
    300 g celeru
    2 - 3 cibule
    na špičku lžičky kyseliny citronové
    hořčičné semínko
    celý černý pepř
    hřebíček
    nové koření

    Na nálev

    1 l vyvařené šťávy ze zeleniny
    0,3 l octa
    20 g soli
    80 g cukru