Švestková povidla
Snadné
4 a více porcí
60 - 90 minut
Celá ČR
163
.jpg)
0
Postup
Co dělat, když se urodí hodně švestek? Švestková povidla jsou skvělou volbou. Tento recept je snadný a rychlý. Švestková povidla jsou tradiční a oblíbenou českou pochoutkou.
1 - Na povidla použijte vždy sladké a měkké švestky, takže žádný supermáárket! Švestky vypeckujeme, vložíme do většího hrnce, rozmixujeme, přidáme cukr, promícháme a začneme je vařit. Když povidla začnou bublat, stáhneme plamen na polovinu a vaříme bez pokličky 40 minut za občasného promíchání. Deset minut před koncem vaření přidáme kyselinu citronovou, ta povidla nejen konzervuje, ale povidla také zhoustnou. Vše opět důkladně promícháme. Dle chuti můžete přidat trochu cukru, pokud by švestky měly trochu kyselejší chuť. Uvařená povidla nalijeme do sklenic, víčka pevně utáhneme a poté sterilujeme v troubě předehřáté na 100 stupňů 20 minut. Nechte sklenice vychladnout a uložte je do „špajzu”. Povidla by měla být lehce roztíratelná, ne tuhá jako jsou obvykle v obchodech. Dobrou chuť.Suroviny