Přihlásit

Kapří polévka vánoční

Snadné

4 a více porcí

45 - 60 minut

Celá ČR

Beruska21
968
Kapří polévka vánoční  – Snadné recept z Česko kuchyně, hotový za 45 - 60 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Náhled receptu Kapří polévka vánoční
  • Postup

    1 - Hlavy a ocas zalijeme vodou, osolíme a uvaříme v tlakovém hrnci vývar. Potřebujeme 1,5 l vývaru. Vývar scedíme a obereme maso, které nakrájíme na menší kousky. Maso vložíme do vývaru, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na tenké plátky a rozpůlenou cibuli. Přivedeme k varu a vaříme 20 minut. 2 - Mezitím si připravíme z másla a mouky jíšku, kterou krátce osmahneme a přilijeme 150 ml vývaru a 150 ml mléka. Důkladně promícháme vše metličkou, přivedeme k varu a vaříme na staženém plameni 10 minut. Takto upravenou jíšku vložíme do polévky po deseti minutách vaření polévky, přidáme krupici, koření a vaříme do předepsaného času, tedy asi 10 minut. Dvě minuty před koncem přidejte prolisovaný česnek, dle chuti dosolte a podávejte. Na talíři porce ozdobte čerstvou petrželkou. Dobrou vánoční chuť.

    Suroviny

    2 kapří hlavy
    1 ocasní ploutev
    2 střední mrkve
    1 střední petržel
    1 - 1,5 cm kolečko celeru
    1 cibule
    1 - 2 stroužky česneku (dle velikosti)
    150 ml mléka
    30 g másla
    2 lžíce hladké mouky
    3 lžíce krupice
    1/2 lžičky muškátového oříšku
    1 lžička polévkového koření
    petrželka na ozdobení
    30 g másla