Přihlásit

Česká dršťková polévka

Snadné

4 a více porcí

30 - 45 minut

Celá ČR

Beruska21
1316
Jak uvařit česká dršťková polévka ? Snadné recept, připravený za 30 - 45 minut

Dnes je: 13.12. 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Česká dršťková polévka  – ilustrační foto
  • Postup

    1 - Dršťky propereme řádně několikrát pod proudem vody, zalijeme je vodou a povaříme 20 minut. Dršťky scedíme a vaříme v nové studené a osolené vodě do měkka. Pokud si koupíte dršťky mražené, jsou již obvykle předvařené takže je stačí prolít proudem vody a dáme je ihned vařit. Vaříme tedy 20 minut. 2 - Mezitím osmahneme na másle kořenovou zeleninu nakrájenou na tenké plátky. V dalším menší hrnci si připravíme z másla a mouky jíšku. Zalijeme ji 250 ml vody, dobře promícháme metličkou, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na zcela staženém plameni 10 minut za občasného promíchání. 3 - Do polévky vlijeme jíšku, přidáme osmahlou zeleninu a uzené nakrájené na kostičky. Přidáme také veškeré koření, kromě papriky a prolisovaný česnek. Povaříme 10 minut, dle chuti dosolíme. Mezitím rozpustíme lžíci másla. vypneme plamen a v másle rozmícháme mletou papriku. Přidáme ji do hotové polévky a důkladně promícháme. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a opět promícháme. Dobrou chuť. Poznámka: někoho může překvapit, že polévka není tak hustá, jak jsou zvyklí z různých kantýn a vývařoven, kde je obvykle dršťková za pár kaček a stojí v ní lžíce. Když polévka vychladne, je z ní moučný slaný koláč...a tak to být rozhodně nemá.Dobrou chuť.

    Suroviny

    500 g drštěk
    1 mrkev
    1 petržel
    1 kolečko celeru
    1 stroužek česneku
    100 g uzeného masa
    1 trochu větší stroužek česneku
    1 lžička mletého černého pepře
    1 lžička majoránky
    1 a 1/2 lžičky mleté sladké papriky
    1 hrst nasekané petrželky
    1 lžíce hladké mouky
    máslo
    sůl