Přihlásit

Polévka z kapra s česnekovou majonézou

Střední

4 a více porcí

45 - 60 minut

Celá ČR

Beruska21
1042
Kapří polévka s česnekovou majonézou  (2).JPG

Červenec 2025

Snídaně

Oběd

Večeře

Svačiny

0
  • Kapří polévka s česnekovou majonézou  (2).JPG
  • Postup

    Na výlet s
    kolo-vylety.cz

    1 - Hlavu bez žaber, ocasní ploutev, kořenovou zeleninu, 1 celý česnek, rozpůlenou cibuli, protlak všechno koření a sůl vložíme do tlakového hrnce a připravíme si vývar. Vaříme tak dlouho jak silný vývar máme rádi, pokud vaříte déle, je samozřejmě vhodné dolévat vodu...Nakonec by jsme měli mít 1 a 1/2 litru vývaru. Polévku scedíme, maso z hlavy a ocasu obereme, zeleninu a koření již do polévky nevracíme. 2 - Rozšleháme si žloutek a smícháme ho s česnekem a solí. Potom přidáváme po malých částech olej a metličkou důkladně promícháváme. Majonézu vkládáme až do hotové polévky, vždy jednu lžičku na porci. Do polévky vložíme také kousky na másle opečené housky nebo toastového chleba. Ozdobíme pažitkou nebo petrželkou. Dobrou chuť.

    Suroviny

    1 hlava z kapra
    ocasní ploutev
    vnitřnosti - mlíčí
    1 cibule
    1 středně velká mrkev
    1 menší mrkev
    1 středně velký petržel
    1 kolečko celeru
    2 bobkové listy
    1/2 lžičky tymiánu
    1 lžíce rajčatového protlaku
    1/2 lžičky mletého černého pepře
    1 žloutek
    2 stroužky česneku
    houska nebo toastový světlý chléb
    pažitka nebo petrželka na ozdobení
    3 lžíce oleje
    máslo
    sůl